Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

VIDEO: O. Kandráč: Hudba je reč duše, musíte ju robiť s nasadením

Kandráčovci, archívne foto. Foto: archív Kandráčovcov

Mal deväť, keď vystúpil prvýkrát na veľkom kultúrnom podujatí. Kandráčovci - to dnes nie je len spolok hudobníkov, ale hudobný fenomén.

Bratislava 10. marca (TASR) – Spevák a muzikant Ondrej Kandráč je zrastený odmala s koncertným pódiom. Mal deväť, keď vystúpil prvýkrát na veľkom kultúrnom podujatí. Kandráčovci - to dnes nie je len spolok hudobníkov, ale hudobný fenomén.

O celoživotnej dráhe rodáka z dedinky Krásna Lúka pri Lipanoch (*2.2.1978) rozhodol otec, zapálený folklorista. Prispela k tomu aj mamka Monika Kandráčová, známa ľudová speváčka.

Na husliach hrá Ondrej od deviatich rokov, hral vo folklórnom súbore Lipa na Gymnáziu v Lipanoch, kde študoval. Potom to bol folklórny súbor Sabinovčan, účinkoval v cimbalovej hudbe Prešovčan, vo vysokoškolskom súbore Torysa, v súbore Šarišan.



Po ukončení Prešovskej univerzity začínal ako primáš orchestra Vojenského umeleckého súboru v Bratislave, účinkoval v súboroch Gymnik a Ekonóm. V roku 2004 sa vrátil do Košíc, nastúpil ako hudobný redaktor do Slovenského rozhlasu a zároveň založil Ľudovú hudbu Ondreja Kandráča, dnes známu ako Kandráčovci. Z roku 2004 je ich prvý úspešný album A čija to chyža. Z ich aktuálnej tvorby sú to albumy Dva Duby z roku 2012, 10 rokov s vami (2014), CD a DVD Kandráčovci Galakoncert (2015). Najnovším je album Sokoly z októbra 2016. Kandráčovci patria k najúspešnejším etno kapelám posledných desaťročí.

Ondrej Kandráč delí svoj čas medzi rodinu a kapelu. Manželka Erika je moderátorkou v súkromnej TV, v otcových šľapajach možno pôjde sedemročný syn Ondrík a päťročná dcéra Emka.

„Hudba je reč duše, musíte ju robiť s nasadením, nie pre úspech či peniaze. Tie prídu, keď sa venujete muzike s posadnutosťou a neustále rozvíjate svoj talent. Kto je spevák? Ten, koho ľudia počúvajú. Kým si vás žiadajú, vytlieskavajú, dovtedy musíte hrať. Energia, ktorú vydáte, tá sa vám vracia. Publikum nabíja baterky,“ uviedol Ondrej Kandráč pre TASR.

Rozhovor so spevákom a muzikantom Ondrejom Kandráčom prinesie TASR v nedeľu 12. marca v rámci multimediálneho projektu Osobnosti: tváre, myšlienky.