Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

OBRAZOM: Takto si budeme pamätať Mariána Labudu

Z udeľovania Ceny Júliusa Satinského – Bratislavská čučoriedka v rámci Bratislavského bálu v bratislavskej Redute 30. januára 2016. Na snímke ocenený herec Marián Labuda v kategórii Osobnosťa za jedinečný prínos do divadelného a filmového umenia na Slovensku a v Čechách. Foto: TASR/Miroslav Košírer

Zomrela legenda slovenského herectva.

Bratislava 5. januára (Teraz.sk/TASR) - Výnimočný divadelný i filmový herec Marián Labuda zomrel vo veku 73 rokov. Počas svojej kariéry natočil desiatky filmov, v 80. rokoch 20. storočia patril k najobsadzovanejším hercom v bývalom Československu a neskôr obľúbeným slovenským hercom v českých filmoch. Narodil sa 28. októbra 1944 v Hontianskych Nemcoch.

Jeho najkrajšou a hádam najznámejšou filmovou úlohou je vodič Pávek z Menzlovej komédie Vesničko má středisková (1985). Režisér Jiří Menzel obsadil Labudu aj do úlohy obchodníka Waldena v jeho filme Obsluhoval jsem anglického krále (2006).

V oblasti divadla pôsobil na viacerých divadelných scénach, vrátane Slovenského národného divadla. Venoval sa tiež dabingu, hlavne rozhlasovému.

Prečítajte si viac o živote a kariére Mariána Labudu.

Pripomeňte si Mariána Labudu pomocou fotografií z archívu TASR:


V hre Williama Shakespeara, ktorá získala štyri Dosky - najprestížnejšie divadelné ocenenie sezóny 1998/1999, bol Marián Labuda predstaviteľom hlavnej postavy.
Foto: archív TASR, 26. októbra 1999

Na archívnej snímke z 10. decembra 1991 v Bratislave politická reprezentácia v hľadisku bratislavského Štúdia S. Exkluzívne benefičné predstavenie programu To je ono zorganizoval 9. decembra v Bratislave v spoluprácii so Štúdiom S denník Národná obroda. Uvedený program vznikol ako improvizácia v novembrových dňoch 1989. Je netradičný tým, že účinkujúci doň zapájali aj návštevníkov. Boli medzi nimi početní predstavitelia čs.politickej reprezentácie - Alexander Dubček, Ján Čarnogurský a ďalší. I keď slovenská politická scéna je mierne povedané rozvadená, v zákulisí Štúdia S o úsmevy nebola núdza. Zľava: Milan Kňažko, Ján Čarnogurský, sprava: Martin Porubjak, Marián Labuda, uprostred: Martin Bútora.
Foto: TASR/Pavel Neubauer

Herci Stano Dančiak a Marián Labuda uviedli 16. októbra 2002 v Bratislave korením a soľou do života knižku príbehov Pavol Mikulík - A just nie!
Foto: TASR/Zuzana Čižmáriková

Minister kultúry Rudolf Chmel /vľavo/ odovzdal 23. novembra 2004 v Bratislave Cenu ministra kultúry SR hercovi Mariánovi Labudovi /vpravo/ za mimoriadny prínos k rozvoju slovenského umenia
Foto: TASR/Pavel Neubauer

Slávnostné odovzdávanie Cien za celoživotné dielo a Výročných cien Literárneho fondu za divadelnú a rozhlasovú tvorbu 30. novembra 2009 v Bratislave. Na snímke zľava slovenskí herci Marián Labuda, Martin Huba a Ladislav Chudík na odovzdávaní.
Foto: TASR/Tomáš Halász

Herec Marián Labuda stvárnil v roku 2005 kontroverznú postavu slovenských dejín Jozefa Tisa v novej monodráme bratislavského Divadla Aréna.
Foto: Oleg Vojtíšek, repro TASR 12. apríla 2005

Maďarský herec János Bán (vľavo) pózuje s Mariánom Labudom (uprostred) a viceprezidentom festivalu Petrom Hledíkom počas tlačovej konferencie 18. júna 2011 v Trenčianskych Tepliciach. János Bán si ako prvý z trojice hercov na tohtoročnom medzinárodnom filmovom festivale Art Film Fest prevzal ocenenie Hercova misia a mosadznú tabuľku so svojím menom pripevní na moste vo festivalovom parku.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Z odovzdávania cien Zlatý gunár a Trafená hus počas 36. ročníka európskeho festivalu humoru a satiry Kremnické gagy 2016. Na snímke vľavo organizátor a riaditeľ festivalu Ján Fakla a vpravo prezident Akadémie humoru a laureát ceny za celoživotné dielo herec Marián Labuda. Kremnica, 28. augusta 2016.
Foto: TASR/Michal Svítok

Z tlačovej besedy k pripravovanému novému koprodučknému projektu RTVS - sitcom Hlavne, že sa máme radi, 3. decembra 2012 v Bratislave. Na snímke zľava Jana Švandová, Marián Labuda, Dominika Richterová, Sabina Laurinová a Peter Marcin.
Foto: TASR/Michal Svítok