Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

OBRAZOM: Oslávenec Gott jubiluje, pozrite, ako sa menil počas rokov

Karel Gott (1939), najvýznamnejší a najpopulárnejší spevák v dejinách česko-slovenskej populárnej hudby. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Niekoľkonásobný zlatý slávik dnes oslavuje 77. narodeniny.

Bratislava 14. júla (Teraz.sk/TASR) - Asi najslávnejší československý spevák Karel Gott dnes oslavuje 77. narodeniny. "Milí moji priaznivci, ďakujem za všetky priania, ktoré mi posielate k dnešným narodeninám. Vážim si to, rovnako ako vašu stálu priazeň, ktorá mi bola v uplynulých mesiacoch doslova energetickým nábojom," napísal zlatý slávik na sociálnej sieti.



Populárny spevák má za sebou úspešnú liečbu rakoviny lymfatických uzlín, ktorú mu diagnostikovali vlani. Hoci musel prerušiť svoju kariéru, jeho verní fanúšikovia veria, že sa ešte objaví na pódiách.

Karel Gott sa narodil 14. júla 1939 v Plzni. Po presťahovaní do Prahy sa vyučil za elektromontéra v ČKD Praha. Spev sa začal učiť u profesora Berlíka. Od roku 1957 začal amatérsky spievať, vystupoval v známych pražských kaviarňach Alfa a Vltava. Rok na to sa zúčastnil na súťaži Hledáme nové talenty v pražskom Slovanskom dome. V rokoch 1960 až 1964 študoval operný spev na Štátnom konzervatóriu, po jeho skončení pokračoval v štúdiu u profesora Konstantina Karenina. Prvým výraznejším úspechom bola jeho účasť v programe Československej televízie Hledáme písničku pro všední den, kde spieval spolu s Vlastou Průchovou pieseň Až nám bude dvakrát tolik. V Strahovskom štúdiu ju potom nahrali 6. apríla 1962. Hral TOČR, teda Taneční orchestr československého rozhlasu, dirigoval Karel Krautgartner.
V piatok 31. mája sa skončila Bratislavská lýra 1985. Predstavili sa na nej umelci z 20 krajín. Na záverečnom galakoncerte odzneli piesne odmenené zlatou, striebornou a bronzovou Bratislavskou lýrou. Na snímke vystúpenie čs. umelcov, národného umelca Karla Gotta a Darinky Rolincovej.
Foto: TASR/Pavel Neubauer

Začiatky nemal Karel Gott ľahké. Na súťažiach mu neboli poroty naklonené. V dobe barytónov typu Rudolfa Kortéza nemal mladík s brilantným tenorom veľkú šancu. Nezáujem poroty však vyvážil záujem publika. O spoluprácu prejavil záujem aj orchester Karla Vlacha. S ním nahral v marci 1963, opäť v štúdiu na Strahove, Písničku pro Martinu. Prvýkrát sa Karel Gott objavil v ankete Zlatý slavík vo výsledkoch za rok 1962. Patrilo mu 49. miesto, dostal 3 hlasy. V roku 1962 dostal ponuku do divadla Semafor a strávil tam viac ako jednu sezónu. Supraphon vydáva jeho prvý singel s piesňou Měsíční řeka (v origináli Mooon River, ktorú zložil slávny Američan Henry Mancini). Táto mu priniesla zásadný obrat v jeho kariére.
Na archívnej snímke z 17. júna 1968 Karel Gott strávil príjemné chvíle v peknom prostredí PKO v Bratislave.
Foto: TASR/Magda Borodáčová

Prvé predstavenie, v ktorom účinkoval, bolo Zuzana není pro nikoho doma. Karel Gott v ňom spieval tri piesne – Sáňe, Oči sněhem zaváté a Zdvořilý Woody. Pieseň Oči sněhem zaváté sa stala najväčším hitom roku 1963. V ankete Zlatý slavík týždenníka Mladý svět za rok 1963 vyhral prekvapujúco Karel Gott. Túto anketu organizoval Mladý svět od roku 1962 a prvým zlatým slávikom bol Waldemar Matuška. Na konci roku 1964 odchádza Karel Gott zo Semaforu a spolu s bratmi Ladislavom a Jiřím Štaidlom založili vlastné divadlo Apollo. Do Apolla prešli zo Semaforu aj speváci Karel Hála, Pavlína Filipovská a Yvonne Přenosilová. V orchestri hrali Jaromír Klempíř, Jiří Kysilka, Antonín Gondolán a hlavne Ladislav Štaidl. Prvú premiéru mal program z názvom Pouť pro dva.
Miss ČSSR 1989 Ivana Christová a Karel Gott pri vyhlásení výsledkov súťaže krásy 8. aprila 1989 v Ostrave.
Foto: TASR/ČTK - Petr Berger

Karla Gotta neobišiel v 60-tych rokoch ani film. Buď nahrával piesne, alebo si aj zahral niektorú z úloh. Tým prvým bol Starci na chmeli režiséra Ladislava Rychmana z roku 1964. Karel Gott nahral pre tento film skladbu Život je bílý dům. V tom druhom Kdyby tisíc klarinetů (1964) režisérov Jána Roháča a Vladimíra Svitáčka si Karel Gott zahral úlohu Benjamínka. Ako predloha pre tento film poslúžila hudobná komédia s rovnakým názvom, ktorú Jiří Suchý a Jiří Šlitr napísali ešte v decembri 1958, keď účinkovali v Divadle Na zábradlí. Vo filme režiséra Oldřicha Lipského Limonádový Joe, aneb Koňská opera požičal svoj hlas hercovi Karlovi Fialovi v piesni So Far. Potom sa Karel Gott objavil v roku 1966 v malej úlohe aj vo filme Mučeníci lásky a Slasti otce vlasti z roku 1969. Tieto dva však zďaleka nedosiahli popularity tých predchádzajúcich.
Slávnostné vyhlásenie víťazov ankety Český slávik Mattoni 2014 sa uskutočnilo 29. novembra 2014 v pražskej Štátnej opere. V kategórii speváčky si zlatého slávika prevzala Lucie Bílá, je to jej sedemnásty zlatý slávik a siedmy po sebe nepretržite od roku 2007. V kategórii speváci je na zlatom stupienku opäť Karel Gott, je to jeho zlatý slávik s poradovým číslom 39. Patrí mu aj ocenenie Absolútny slávik. Na snímke Lucie Bílá a Karel Gott.
Foto: TASR/Bohdan Kopčák

Od roku 1964 už bol Zlatý slavík, anketa Mladého světa, rozdelená na dve kategórie – spevákov a speváčok. Vyhrali Karel Gott a Eva Pilarová. Rok na to bol prvý Karel Gott a Helena Vondráčková. V roku 1965 vydal Supraphon prvú LP platňu s názvom Zpívá Karel Gott. Hitmi v roku 1965 sa stali skladby Ptačí nářečí a Cesta rájem. Obe prevzaté, avšak v tej dobe – za výdatného prispenia železnej opony – málokto z poslucháčov rozoznával, či sú to zahraničné skladby. Jednoducho to boli hity. V júni 1966 súťažil Karel Gott na Bratislavskej lýre s dvoma piesňami - Mám rozprávkový dom Věroslava Matušíka a Pošli to dál, ktorú mu zložil kolega z divadla Apollo a člen kapely Jaromír Klempíř. Tá prvá Rozprávkový dom dostala zlatú lýru. Tá druhá Pošli to dál získala 4. miesto a cenu kritiky. Artia vydáva do zahraničia jeho prvú platňu pod názvom The Golden Voice Of Prague a zároveň vychádza aj druhá LP platňa s názvom Recitál Karla Gotta. Tá prvá mala v zahraničí úspech, hlavne v Nemecku a ešte na jeseň roku 1966 sa Karel Gott stretol prvýkrát so zástupcami gramofónovej spoločnosti Deutsche Gramophongesellschaft.



V ankete Zlatý slavík za rok 1966 vyhrali opäť Karel Gott, u žien Marta Kubišová. Na začiatku roka 1967 podpísal zmluvu s nemeckou firmou Polydor a tam mu vychádza prvý singel so skladbou Weisst du wohin? V Polydore mu vychádza aj prvý album Die goldene Stimme aus Prag. V nemecky hovoriacich krajinách so predalo 450 tisíc platní a Gott dostal skutočne prívlastok Zlatý hlas z Prahy. V roku 1967 vychádza platňa Hlas můj nech tu znít. Karel Gott so skupinou koncertuje v československom pavilóne na svetovej výstave v Montreale. Od júna 1967 účinkoval so skupinou Ladislava Štaidla v hoteli Frontier v Las Vegas. Bol to luxusný hotel, v ktorom spieval aj Elvis Presley. Karel Gott strávil skoro rok v zahraničí a tak anketu Zlatý slavík za rok 1967 vyhral Waldemar Matuška, u speváčok Eva Pilarová. V marci 1968 zastupoval Karel Gott Rakúsko na Veľkej cene Eurovízie s piesňou Tausend Fenster. V októbri 1968 získal Zlatú medailu na festivale Zlatý kohút v Riu de Janeiro za pieseň Karla Svobodu a Jiřího Štaidla Lady karneval.

Popularita Karla Gotta stále rástla, doma aj v zahraničí. Dokladuje to predaj platní aj anketa Zlatý slavík. Od roku 1969 až po rok 1982 vždy prvý Karel Gott. V júni 1974 sa zúčastnil na Yamaha festivale v Tokiu. Vystúpil so skladbou Ať láska má kde kvést Karla Svobodu a Zdeňka Borovca. Cena, ktorú dostal, mala názov Čerešnové kvety. V 70-tych rokoch si Karel Gott zahral iba v dvoch filmoch. V roku 1974 vo filme režiséra Ladislava Richmana Hvězda padá vzhůru na motív hry Josefa Kajetána Tyla Strakonický dudák. Karel si zahral maliara izieb Švandu, ktorému sudičky predpovedali „veľkú kariéru hviezdy pop-music“. Jeho partnerkou bola Jitka Molavcová. V roku 1975 využil režisér Zbyněk Brynych popularitu Karla Gotta a dalších spevákov vo filme Romance za korunu. Zahrali si v ňom Helena Vondráčková, Naďa Urbánková a Jiří Schelinger.
Český spevák a legenda Karel Gott odohral koncert v Košiciach 17. októbra 2012. Koncert sa uskutočnil v Steel Aréne.
Foto: TASR/František Iván

V sedemdesiatych rokoch uvádzala československá televízia hudobný program s názvom Karel Gott ve Slaném. V tej dobe sa snažil konkurovať východonemeckému Ein Kessel Buntes, ktorý sa dial v známom Fridrichstadt Palaste v Berlíne. Aj v "Kessli" bol Karel Gott častým hosťom. Naspieval titulnú pieseň do seriálu Bine Maja (Včielka Maja). Priniesla mu ďalší medzinárodný úspech a iba od Polydoru 5 zlatých platní za predaj albumov. Bol to úspech domáci, zložil ju Karel Svoboda. Gott zaspieval všetko – od rokenrolu až po operu. Úspechy Karla Gotta brali na vedomie aj ideológovia, ktorí viedli tento štát a riadili aj socialistickú kultúru.
Lucie Bílá, Karel Gott, skupiny Kabát a No Name sú víťazmi populárnej ankety Český slávik Mattoni 2014. Slávnostné vyhlásenie víťazov ankety sa uskutočnilo 29. novembra 2014 v pražskej Štátnej opere. Už po siedmykrát v histórii tejto ankety vyhlásili víťaza v kategórii Slávici bez hraníc, v ktorej si priaznivci populárnej hudby volia najobľúbenejšieho slovenského interpreta v Českej republike. Víťazom v kategórii Objav roka sa stala devätnásťročná speváčka Elis (civilným menom Eliška Mrázová) z Ostravy. Zľava Karel Gott, Lucie Bílá, Eva Pilarová, Igor Timko z No Name, speváčka Elis (objav roka) a člen skupiny No Name Zoltán Sallai.
Foto: TASR/Bohdan Kopčák

Napriek tomu, že Gott viac býval na Západe ako doma a v zahraničí mu vyšlo štyrikrát toľko platní, 3. mája 1977 dostal titul Zaslúžilý umelec. Bol prvým z populárnej hudby, komu sa takého ocenenia dostalo. Bokom neostal ani nemecký vydavateľ, pri príležitosti 10. výročia spolupráce dostal Zlatú platňu Polydoru. Počas roku 1979 si Karel Gott zacestoval za veľkú mláku a zúčastnil sa country festivalu Fan Fair priamo v Nashville. V priebehu ďalších rokov bol pozvaný na tento festival ešte štyrikrát. To, že Karel Gott bol všestranným spevákom, potvrdila aj medaila Hermana Lonsa, ktorú dostal v Mníchove. Bola za rozvoj nemeckej ľudovej piesne. Aj československá televízia prišla v roku 1984 s výročnou anketou Televíznou rolničkou. Tú prvú dostal Karel Gott. 30. novembra 1984 uvádza Pragokoncert reprezentačný koncert Karla Gotta s orchestrom Ladislava Štaidla k 20. výročiu ich spolupráce. Koncert bol atraktívny aj tým, že prakticky celý rok 1984 bol Gott v zahraničí. Iba v Polydore vydal v tom roku 3 albumy. Doma musel stačiť jeden Hrátky s láskou. Jiří Zmožek mu napísal ďalší hit Zvonky štěstí. Ten nahral v duete s Darinkou Rolincovou.

30. apríla 1985 dostal Karel Gott titul Národný umelec za výnimočnú umeleckú činnosť. V roku 1986 dostal Platinovú platňu Supraphonu ako najpredávanejší umelec. Od nemeckého vydavateľa dostal Zlatú ihlicu Polydoru za 20 rokov úspešnej spolupráce. Pred ním ju dostali iba také esá ako Herbert von Karajan a Leonard Bernstein. S orchestrom Ladislava Štaidla spolupracoval Karel Gott až do augusta roku 1989, keď Ladislav Štaidl oznámil ukončenie ich vzájomnej spolupráce. Od 1. septembra 1989 mal Karel Gott nový sprievodný orchester Karel Gott Band. Aj 90-te roky začal Karel Gott úspešne. V roku 1991 vznikla nová televízna anketa Tý Tý. Jej prvým víťazom bol Karel Gott. V marci 1991 ho uviedli ako prvého do siene slávy Akadémie populárnej hudby.
Na snímke český spevák Karel Gott počas koncertu v Grand Hoteli Kempinski High Tatras na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách, 16. mája 2015.
Foto: TASR/Oliver Ondráš

V roku 1992 zložil Pavol Habera pre Gotta pesničku Když muž se ženou snídá, text napísal známy scenárista, zabávač a textár Karel Šíp. A ako si on spomínal na prvé stretnutie s Karlom Gottom?: "Keď sme z Uhlířom začali písať prvé piesne, tak sme pri voľbe spevákov mysleli veľmi vysoko. Napísali sme skladbu Kráľ tenorov a ponúkli ju Gottovi. Ten zdvorilo odmietol. Spolu s Karlom Svobodom sme v roku '86 zložili Čau lásko pre Marcelu Holanovú. Keď Karel navštívil druhého Karla – Karla Svobodu, ten mu zahral kúsok novej skladby. Gott reagoval – takýto šláger si mi už nenapísal sedem rokov. Nechcel to neznámej speváčke zobrať, tak prišiel s nápadom urobiť duet. Výsledok poznáte, bol z toho hit." V Čechách sa k ankete Zlatý slávik po piatich rokoch vrátili a za rok 1996 ho získali Karel Gott, u žien Lucie Bílá, a v skupinách Olympic. Ešte v roku 1996 založil spolu s Františkom Janečkom vlastnú značku Goja a prvou platňou na nej bola Vánoční kolekce. Anketa Český zlatý slávik pozná iba dve mená, Karel Gott a Daniel Hůlka. Daniel vyhral anketu za rok 1998, určite aj vďaka popularite z muzikálu Dracula. Karel Gott získal počas svojej speváckej dráhy prakticky všetko, čo sa získať dalo.
Slávnostné vyhlásenie víťazov ankety Český slávik Mattoni 2014 sa uskutočnilo 29. novembra 2014 v pražskej Štátnej opere. V kategórii speváci je na zlatom stupienku opäť Karel Gott, je to jeho zlatý slávik s poradovým číslom 39. Patrí mu aj ocenenie Absolútny slávik. Na snímke Karel Gott s oceneniami.
Foto: TASR/Bohdan Kopčák

Je držiteľom 22 československých, 11 českých zlatých slávikov, vlastní viac ako 60 zlatých platní, 7 diamantových platní, predaj platní prevýšil sumu 100 miliónov, nahral približne 2600 pesničiek. Jeho zatiaľ posledným vydaným albumom je dvojkompilácia Karel Gott 50 hitů, ktorá vyšla 15. júna 2007. 7. januára 2008 sa v Las Vegas Karel Gott oženil, vyvolenou je Ivana Macháčková. Má štyri dcéry, dve z nich, Dominika a Lucie sú už dospelé, s manželkou Ivanou má dcéry Nelly Sofiu a Charlotte Ellu.