Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Ocenenie Esprit 2013 získa jeden zo 16 džezových albumov

Na snímke cena pre najlepší jazzový album roka 2013. Foto: TASR/Martin Baumann

Cieľom sviatku je zviditeľnenie jazzu a jeho diplomatickej úlohy spájať ľudí zo všetkých kútov sveta. Patrónom Medzinárodného dňa džezu sa stal hudobník Herbie Hancock.

Bratislava 8. apríla (TASR) – Slovenská anketa Esprit - cena za najlepší slovenský džezový album roka 2013 sa stala oficiálne súčasťou Medzinárodného dňa džezu. Druhý ročník udeľovania ceny začal hlasovaním verejnosti 13. marca a potrvá do 15. apríla. Vyhlásenie víťaza a odovzdania hlavnej ceny sa uskutoční práve na Medzinárodný deň džezu, v stredu 30. apríla v Štúdiu 5 budovy Slovenského Rozhlasu. Odovzdávanie sošky Esprit bude sprevádzané živým koncertom finalistov a priamym prenosom na Rádiu Devín.

Pred troma rokmi určilo oficiálne UNESCO práve dátum 30. apríl za Medzinárodný deň džezu. Cieľom sviatku je zviditeľnenie jazzu a jeho diplomatickej úlohy spájať ľudí zo všetkých kútov sveta. Patrónom Medzinárodného dňa džezu sa stal hudobník Herbie Hancock pre jeho odovzdanosť mierovému dialógu prostredníctvom hudby a umenia. Druhý ročník ceny za najlepší džezový album roka Esprit 2013, sa stal oficiálnou súčasťou osláv Medzinárodného dňa džezu. Cena Esprit má svoju sošku, prvý exemplár vlastní práve Herbie Hancock.

Po bratislavskom koncerte v roku 2010 si legendárny klavirista a skladateľ z nášho hlavného mesta odniesol darček v podobe sošky z dielne známej výtvarníčky Gordany Turuk. Skulptúru ocenenia Esprit vytvára výtvarníčka ako repliku tej, ktorú má doma pán Hancock. Ide o siluetu kontrabasu, nástroja, nachádzajúceho sa vo väčšine jazzových formácií. Zo slovenských hudobníkov je držiteľom ocenenia ESPRIT gitarista Michal Bugala, ten za svoj album Y získal cenu v minulom roku a dokonca sa stal víťazom v oboch kategóriách, teda v hlasovaní verejnosti aj odbornej poroty.

V tomto roku je do súťaže zaradených šestnásť albumov slovenských hudobníkov, ktoré spadajú do kategórie jazzu a boli vydané v roku 2013. Paralelne s odbornou porotou môže od 13. marca každý fanúšik kvalitnej hudby rozhodnúť na stránke Jazz.sk o tom, ktorý z minuloročnej úrody jazzových albumov je najlepší a mal by dostať ocenenie Esprit 2013. Internetové hlasovanie za najlepší domáci jazzový album potrvá presne mesiac.



Nominovaní sú

Šestnástku interpretov a albumov, ktorí ašpirujú na ocenenie Esprit 2013 tvoria Adriena Bartošová a jej album Softly, formácia AMC Trio & Randy Brecker s albumom One Way Road To My Heart, Andrej Turok s platňou Coffee Time, Anton Jaro Trio s nahrávkou Xola, BKK trio s koncertným Live in Košice, Eugen Vizváry s albumom Part One, H&G Factory s platňou Puttin' Together, Ľudmila Štefániková s nahrávkou ElectriCITY, Lukáš Oravec s albumom Introducing Lukáš Oravec Quartet feat. Radovan Tariška, Michal Motýľ Tentet s platňou Sunflowers, Milo Suchomel s nahrávkou Jazz in the City, Volume 1, Nikolaj Nikitin a jeho Music for Boys and Girls Vol.1, Ondrej Krajňák s platňou Forevernest, Peter Lipa a Milan Lasica s albumom Návšteva po rokoch, Radovan Tariška s nahrávkou Folklore to Jazz a Valér Miko s platňou Príbehy.

„Hlavným cieľom ocenenia Esprit je zviditeľniť tvorbu slovenských džezmenov a zviditeľniť slovenský džez. Vychádza tu mnoho albumov, za posledné dva roky ich bolo 19 a tento rok 16, ktoré sú veľmi kvalitné a sú na európskej úrovni. Mali by sa dostať ďalej k širšej verejnosti, ich predajnosť nie je tak vysoká ako by mohla byť. Každopádne ide o to, aby sa táto hudba dostala k ľuďom. Samozrejme sme radi, keď sa v džeze vôbec niečo deje, keď vieme upútať pozornosť z vonku, aj ľuďom, ktorí sa viac venujú mainsteamu,“ povedal pre TASR na dnešnom stretnutí s médiami známy hudobník a realizátor ocenenia Boris Čellár.