Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

V Žiline predstavia ocenený tanec pre dvoch tanečníkov a animovaný tuš

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Belgická choreografka si prizvala do predstavenia Holeulone slovenského tanečníka Jara Viňarského, s ktorým spolupracuje už 13 rokov.

Žilina 6. októbra (TASR) - Predstavenie Holeulone, ktoré v Belgicku získalo cenu kritiky za najlepšie tanečné predstavenie roka 2007, uvedie belgická choreografka Karine Ponties so svojím zoskupením Dame de Pic dnes a v piatok (7.10.) v kultúrnom centre (KC) Stanica Žilina-Záriečie.

Podľa divadelnej dramaturgičky KC Stanica Barbory Uríkovej si belgická choreografka prizvala do predstavenia Holeulone slovenského tanečníka Jara Viňarského, s ktorým spolupracuje už 13 rokov. "Viňarský je jednou z najvýraznejších postáv súčasného tanca na Slovensku, v roku 2013 bol ocenený 'tanečným Oscarom' Bessie Award, udeľovaným v New Yorku. Spolu s Belgičanom Ericom Domeneghettom vytvárajú na scéne neskutočný svet duševne chorého hrdinu, ktorého správanie divák naplno prežíva vďaka ich citlivému a odovzdanému tancu," uviedla Uríková.

Doplnila, že inscenácia je voľne inšpirovaná knihou Daniela Keseyho Kvety pre Algernon a jej ústrednou postavou Charliem, roztomilým, jednoduchým a nechápavým hrdinom. "Ide o predstavenie pre dvoch tanečníkov a animovaný tuš. Pre tvorbu Karine Ponties je charakteristická výrazná spolupráca so svetelným dizajnom, ktorý dotvára alebo zmazáva realitu na scéne. V prípade Holeulone je svetelný prvok obohatený ďalším, veľmi silným a pôsobivým výrazom, animovaným tušom,“ dodala divadelná dramaturgička KC Stanica.

"Projekcia belgického ilustrátora Thierry Van Hasselta dotvára scénu a atmosféru predstavenia a stáva sa akoby ďalším protagonistom. Všetky zložky spolu neuveriteľne presne komunikujú a zapadajú do jedného celku, ktorý ponúka jedinečný divadelný zážitok," uzavrela Uríková.