Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Od narodenia českého výtvarníka Josefa Ladu uplynie 130 rokov

Na snímke jedno z diel Josefa Ladu. Foto: TASR/reprofoto

Výtvarník po sebe zanechal rozsiahle dielo - okolo 400 voľných obrazov, 15.000 kresieb a ilustrácií, množstvo návrhov knižných obálok, plagátov a javiskových scén.

Hrusice/Bratislava 17. decembra (TASR) - Od narodenia českého maliara, kresliara, ilustrátora, karikaturistu a spisovateľa Josefa Ladu uplynie v nedeľu 17. decembra 130 rokov. Výtvarník po sebe zanechal rozsiahle dielo - okolo 400 voľných obrazov, 15.000 kresieb a ilustrácií, množstvo návrhov knižných obálok, plagátov a javiskových scén.

Prvé ilustrácie k Švejkovi Josefa Haška vznikli v roku 1926. Zároveň prvý raz samostatne vystavoval svoje obrazy. Na nedostatok práce sa Lada rozhodne nemohol sťažovať - kreslil pre knihy veršov Jaroslava Seiferta i Františka Hrubína. Jeho ilustrácie sprevádzali knihy ľudových riekaniek a poézie. Ilustroval umelecko-náučné publikácie ako Svět zvířat, Veselý přírodopis, atď. Patril medzi hlavných tvorcov moderných rozprávok. V 30. rokoch 20. storočia sa začal venovať divadelnému výtvarníctvu, maľoval pre scénu Národného divadla v Prahe, podieľal sa na tvorbe výprav a divadelných kostýmov, bol hlavným výtvarníkom obľúbenej rozprávky Hrátky s čertem. Za protektorátu Čechy a Morava (1939-1945) ho zbavili členstva v Zväze československých umelcov. Po druhej svetovej vojne spolupracoval s dokumentárnym a kresleným filmom, vystavoval v zahraničí a písal knihy, napríklad O kocúrovi Mikešovi.

Lada sa narodil 17. decembra 1887 v Hrusiciach pri Prahe (dnes Česko) v rodine chudobného obuvníka. Ako maličké dieťa v perinkách zažil tragédiu, keď vypadol z kolísky a vypichol si jedno oko na ostrom obuvníckom nástroji svojho otca. Detstvo prežil v rodnej obci. Ako malý chlapec rád kreslil. Veľkými vzormi mu boli kresby Mikoláša Aleša a Josefa Mánesa, v ktorých sa objavovali motívy z vidieckeho života, obyvatelia dedín a ľudový humor. Vplyv na jeho neskoršiu kresliarsku kariéru mal jeho starší brat. Do tajov základov kresby ho zaúčal hrusický farár. Rodičia chceli, aby sa ich syn vyučil poriadnemu remeslu, šiel za maliarskeho učňa, no napokon sa vyučil za knihára.

V Prahe sa živil ako karikaturista, maliar a kresliar. V roku 1904 mu vyšla v časopise Máj prvá kresba. Aby si Lada zlepšil techniku kreslenia a maľby, začal navštevovať hodiny a prijali ho na umelecko-priemyslovú školu, no nedokončil ju. Naskytla sa mu práca ilustrátora detských kníh a zákaziek začalo pribúdať. Lada publikoval vo viacerých časopisoch (Besídka, Humoristické listy, Šibeničky atď.). Dlhodobo tiež pracoval pre vydavateľstvo Melantrich a pre prílohu denníka České slovo - Kvítko z čertovy zahrádky. V tom čase sa už Lada stal známym umelcom. Priatelil sa s Josefom Haškom, Jiřím Mahenom a mnohými významnými maliarmi, básnikmi a spisovateľmi. Ilustroval knihy Josefa Haška, Josefa Štefana Kubína a Jana Nerudu a začal vystavovať obrazy na spoločných výstavách. Bol členom mnohých spolkov a združení výtvarníkov, spisovateľov a umelcov.

V roku 1923 sa oženil s Hanou Budějovickou, s ktorou mal dve dcéry.

Jeden zo zakladateľov moderného výtvarného umenia v Čechách Josef Lada zomrel 14. decembra 1957 v Prahe vo veku nedožitých 70 rokov.

V januári 2017 vyšla vo vydavateľstve Slovart nová reprezentatívna monografia výtvarníka s názvom Lada. Ide o najobsiahlejšiu knihu o uzavretom výtvarnom a literárnom diele tohto národného umelca.