Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Uplynulo 90 rokov od pravidelného rozhlasového vysielania na Slovensku

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Mnohé relácie vysielané z Bratislavy mali najmä osvetový či kultúrny charakter. Najprv sa vysielalo dvakrát do týždňa a od 2. októbra 1926 bolo každodenné vysielanie.

Bratislava 3. augusta (TASR) - Od pravidelného rozhlasového vysielania z Bratislavy uplynie 3. augusta 90 rokov. Spoločnosť s ručením obmedzeným Radiojournal 3. augusta 1926 totiž rozšírila svoju činnosť aj na územie dnešného Slovenska.

Medzivojnová Československá republika (ČSR) patrila medzi prvé krajiny sveta s vlastným rozhlasom. Od roku 1923 v ČSR pôsobila na poli rádiofónie určenej verejnosti pražská spoločnosť s ručením obmedzeným Radiojournal. Po Prahe a Brne rozšírila svoje podnikanie aj na územie Slovenska, kde 3. augusta 1926 začala s vysielaním z Bratislavy a o necelý rok neskôr aj z Košíc.

Modernou súčasťou scenérie niekoľkých lokalít Slovenska sa tak stali stožiare rozhlasových vysielačov, ktoré pre Radiojournal budovala a udržiavala vtedajšia poštová správa.

Za sídlo prvého rozhlasového vysielača na Slovensku vybrala poštová správa budovu policajného riaditeľstva (v súčasnosti Krajské riaditeľstvo Policajného zboru) na Špitálskej ulici v Bratislave. Vedením inštalačných prác poverila Ing. Jaroslava Stránského.

Prvé programy boli improvizované a vysielali sa naživo. Vlastné správy neexistovali. Spravodajstvo sa čítalo z novín, alebo z agentúr. Mnohé relácie vysielané z Bratislavy mali najmä osvetový či kultúrny charakter. Najprv sa vysielalo dvakrát do týždňa. Od 2. októbra 1926 prešla bratislavská pobočka spoločnosti Radiojournal na každodenné vysielanie.