Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

V Bratislave odštartoval Olompijský filmový festival

Z otvorenia Olompijského filmového festivalu v pondelok 25. februára 2013 v bratislavskom hoteli Holiday Inn. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Na festival sa prihlásilo vyše 1200 detí a pedagógov zo základných škôl.

Bratislava 25. februára (TASR) - V kongresovej sále bratislavského hotela Holiday Inn dnes slávnostne otvorili Olompijský filmový festival (OFF). Trojdňové vzdelávacie podujatie je súčasťou prvého ročníka Olompiády - súťaže bratislavských škôl v separovanom zbere. Festival chce školopovinnej mládeži predstaviť prostredníctvom enviro dokumentárnych filmov, výstavy fotografií a umeleckých diel zo separovaného materiálu a diskusií s osobnosťami najdôležitejšie problémy ochrany a tvorby životného prostredia, myšlienky separovania, recyklovania a odpadového hospodárstva.

Na festival sa prihlásilo vyše 1200 detí a pedagógov zo základných škôl. "Mladí ľudia z Bratislavy majú možnosť nielen pozerať si filmy, ale aj debatovať o tom, čo videli, stretnúť sa so zaujímavými ľuďmi," uviedol pre TASR Pavol Lím, generálny riaditeľ medzinárodného festivalu filmov o trvalo udržateľnom rozvoji Ekotopfilm, ktorý podujatie organizuje so spoločnosťou OLO. "Na jednej strane získavajú informácie zo sveta vďaka filmom, na druhej strane tie informácie môžu implantovať do prostredia, v ktorom žijeme, a stretnúť sa s ľuďmi, ktorí aj prakticky toto vo svojom živote aplikujú," podčiarkol Lím jednu z predností festivalu.

Ten je zostavený z troch samostatných tematických dní - Šesť kontinentov odpadu, Život v blízkej budúcnosti a Svet náš každodenný. Na detských "olompionikov", nositeľov olompijskej myšlienky "Neseparuj sa - Separuj!", čakajú stretnutia a diskusie napríklad s prvým slovenským kozmonautom Ivanom Bellom, s historikom, spisovateľom a publicistom Pavlom Dvořákom, cestovateľom Ľubošom Fellnerom či Tatianou Adamcovou, vedúcou oddelenia životného prostredia hlavného mesta SR Bratislavy.