Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Kultúra

Ste umelecky nadaný? Medzinárodný tábor ponúka tvorcom 15 dielní

Na archívnej snímke medzinárodný umelecký tábor LETAVY v rekreačnom stredisku Kokava - Línia v okrese Poltár. Foto: TASR/Jozef Poliak

Medzi tradičné dielne patria nielen tie výtvarné, ale aj herecká tvorba, digitálna fotografia, hudobno-textárska a tanečná tvorba, pantomíma či literárna a bábkarská dielňa.

Kokava nad Rimavicou 28. júla (TASR) - V poradí 38. ročník medzinárodného umeleckého tábora Letavy otvorí svoje brány v nedeľu 6. augusta v rekreačnom stredisku Kokava-Línia v okrese Poltár. Na tvorcov čaká až 15 tvorivých umeleckých dielní.

Ako pre TASR uviedol hlavný organizátor a zakladateľ táborov Marián Lacko, Letavy nie sú uzavretá komunita umelcov, ale sú otvorené aj pre nových záujemcov z domova i zo zahraničia. "Aj tento rok ich pribudne niekoľko," podotkol.

Medzi tradičné dielne patria nielen tie výtvarné, ale aj herecká tvorba, digitálna fotografia, hudobno-textárska a tanečná tvorba, pantomíma či literárna a bábkarská dielňa. "Najväčší záujem je už tradične o tanečnú a herecko-režijnú tvorbu," pripomenul Lacko. "Tohto roku sa po dlhšej odmlke vraciame k dielni animovanej tvorby a už druhý rok po sebe aj k dielni grafiky, robenej klasickými metódami a tlačou," doplnil.

Lektormi jednotlivých dielní sú osvedčení umelci. Medzi nimi sú napríklad choreograf Laco Cmorej, herečka Jana Oľhová, mím Miroslav Kasprzyk, textár a spisovateľ Vlado Janček, divadelný režisér a dramatik Dušan Vicen, ako aj grafik Miroslav Knap. "Tohto roku prvýkrát spolupracujeme s umelcami z Ukrajiny, ktorí sa v Rimavskej Sobote uchýlili po vypuknutí vojny," dodal Lacko.

Diela vytvorené počas celého týždňa budú verejne prezentované na nočnej piatkovej vernisáži priamo v tábore a v sobotu od popoludnia až do polnoci na prezentácii ostatných umeleckých dielní.

Aj 38. ročník prinesie hudobné koncerty, happeningy, autorské čítania, improvizácie či premietania filmov.

Projekt Letavy bol tento rok finančne podporený Fondom na podporu umenia, ako aj Banskobystrickým samosprávnym krajom.

Letavy založili v roku 1985 študenti Katedry výtvarnej výchovy Pedagogickej fakulty v Banskej Bystrici ako plenér bývalých študentov školy. Postupne sa však rozrástol a vznikol najväčší umelecký tábor na Slovensku, dnes už aj v Európe. Pravidelne sa na ňom zúčastňuje viac ako 250 prevažne mladých umelcov.