Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Opera Štátneho divadla Košice uvedie premiéru Trubadúra od G. Verdiho

Tlačová beseda Štátneho divadla Košice k premiére opery G. Verdiho Trubadúr v Košiciach 14. októbra 2015. Na snímke zľava dramaturg Peter Hochel, režisérka Zuzana Gilhuus, asistentka réžie Nina Rašiová a zbormajster Lukáš Kozubík. Foto: TASR - František Iván

Postavy vo Verdiho opere sú podľa režisérky veľmi súčasné, keďže prežívajú veci a situácie, ktoré sú vlastné aj dnešným ľuďom.

Košice 14. októbra (TASR) – Slávnu operu Trubadúr od Giuseppe Verdiho uvedie v premiére v piatok Štátne divadlo (ŠD) Košice. Dielo v hudobnom naštudovaní Petra Valentoviča a v réžii Zuzany Gilhuus sľubuje niekoľko zaujímavostí aj nečakanú reflexiu na súčasnosť vrátane udalostí v súvislosti s migračnou krízou.   

Postavy vo Verdiho opere sú podľa režisérky veľmi súčasné, keďže prežívajú veci a situácie, ktoré sú vlastné aj dnešným ľuďom. Konflikty a súboje medzi rôznymi spoločenskými vrstvami a politickými stranami sú situáciou, ktorá sa v dejinách opakuje. "Nepohybujeme sa v historickom kontexte, z ktorého Verdi čerpal, pohybujeme sa v súčasnosti medzi dvomi vojenskými skupinami, ktoré proti sebe bojujú, medzi vojenskými rivalmi a ženami, ktoré ich milujú, túžia po nich a snažia sa im pomôcť," priblížila Gilhuus pre novinárov.



Verdiho Trubadúr patrí k najslávnejším a najhranejším operám celého operného repertoáru. "Od svojej premiéry v roku 1853 prakticky nikdy nezišiel zo scény, patrí dokonca medzi 20 najhranejších opier na svete," konštatoval dramaturg Peter Hochel s tým, že Trubadúr je súčasťou zvláštnej Verdiho trilógie, ktorá vznikla v rokoch 1851 až 1853. Prvou operou z nej je Rigoletto, druhou Trubadúr a treťou La traviata. "Keďže opery Rigoletto a La traviata sú v repertoári Štátneho divadla Košice, tak sa vedenie divadla rozhodlo pridať k tejto dvojici aj tú chýbajúcu tretiu," uviedol Hochel.

V ŠD Košice ide o piate naštudovanie Trubadúra. Prvýkrát ho divadlo uviedlo v roku 1946, ďalšie inscenácie mali premiéry v rokoch 1966, 1981 a 2002.



Príbeh opery sa síce odohráva v 15. storočí v Španielsku, ale keďže jeho historické reálie nekorešpondujú s faktami - trubadúri v tom čase už neboli, podstatná je v opere práve Verdiho hudba, ktorá je nadčasová. Tragický príbeh dvoch bratov, z ktorých jeden vyrastá v prepychu ako potomok grófskeho rodu a druhého vychovávajú kočovníci, umožňuje hudba prerozprávať a zasadiť do ktoréhokoľvek historického obdobia, a teda aj do súčasnosti, ako je tomu aj pri novom košickom naštudovaní.

V predstavení vystúpia v hlavných úlohách domáci aj hosťujúci sólisti. V úlohe Grófa Lunu Marek Gurbaľ a Ludovik Kendi, v postave Leonory Jana Havranová a Tatiana Paľovčíková, Azucenu bude spievať Eliška Weissová v alternácii s Jitkou Zerhauovou, v postave Ferranda sa predstavia Martin Gurbaľ a Michal Onufer a Manrica budú hrať Jaroslav Dvorský, Boldizsár László a Titusz Tóbisz.