Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Operný koncert Otokara Kleina podporí zaplavený Balkán

Ilustračná fotka z minuloročného koncertu Otokara Kleina a priateľov. Foto: Monika Ščevovichová

Sobotňajší galakoncert zasvätili organizátori pomoci zaplaveným regiónom Srbska a Bosny a Hercegoviny.

Nové Zámky 25. júna (TASR) - Jubilejný 10. ročník operného koncertu, ktorý každoročne organizuje operný spevák Otokar Klein, bude benefičný a zameraný na podporu Srbsku a Bosne a Hercegovine.

Galakoncertom "Otokar Klein a jeho priatelia" chcú organizátori oceniť všetkých ľudí a organizácie, ktoré sa pričinili o pomoc oblastiam na Balkáne postihnutých záplavami. Koncert sa koná 28. júna 2014 v amfiteátri v Nových Zámkoch. Záštitu nad ním prebral podpredseda vlády SR a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák.

Moderátor galakoncertu Vlado Vondrák si veľmi váži možnosť spolupracovať s Otokarom Kleinom a tímom skvelých ľudí, ktorí každoročne pri príprave koncertu pri Otovi stoja.
"V čase príprav jubilejného ročníka zasiahla živelná pohroma Balkán. Na základe telefonátov s priateľmi z umeleckého sveta v Srbsku sme sa osobne boli spolu pozrieť v Belehrade a jeho okolí. Hľadali sme spôsob ako pomôcť. Zrodila sa myšlienka zasvätiť tento ročník pomoci Srbsku a Bosne a Hercegovine," prezradil Vondrák.

Za koncertom je neziskovka zamestnávajúca zdravotne postihnutých

Celú túto aktivitu zastrešuje nezisková organizácia Jobintegra, ktorá zamestnáva zdravotne postihnutých. Začiatkom roka získala štatút chránenej dielne.

Podľa riaditeľa neziskovky Mariána Barana "úspešnosť priebehu tejto akcie svedčí o schopnosti a profesionálnych zručnostiach ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorí sa na základe svojho osudu dobrovoľne vložili do získania pomoci pre srbský a bosniansky národ."

Na koncerte vystúpia poprední operní sólisti zo Slovenska, Maďarska i Ruska. Výťažok z dobrovoľného vstupného sa prerozdelí rovnakým dielom medzi organizácie Nadácia Pontis, Adra Slovensko, Slovenská katolícka charita a Človek v ohrození, ktoré realizujú humanitárnu intervenciu s partnerskými organizáciami v Srbsku a Bosne. 

Autorka nápadu Monika Ščevovichová sa snažila získať aj konkrétnu humanitárnu pomoc od slovenských podnikov. Materiálnu pomoc poskytla spoločnosť Penam, Adano i SHP Group.