Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Operný súbor SND zožal mimoriadny úspech v Nemecku

Na archívnej snímke Friedrich Haider Foto: TASR/Martin Baumann

Filharmonické koncerty majú v Essene dlhoročnú tradíciu, v pôvodnej sále dirigovali také osobnosti ako Richard Strauss či Gustav Mahler.

Bratislava 5. januára (TASR) - Záver roka 2015 a začiatok nového roka znamenali pre súbor Opery SND dva koncertné programy, operný večer na domácej pôde a mimoriadne úspešné hosťovanie v prestížnej koncertnej sále Filharmónie v nemeckom Essene.

Vďaka osobnému pozvaniu hudobného riaditeľa Opery SND Friedricha Haidera sa uskutočnilo silvestrovské vystúpenie orchestra Opery SND spolu so štyrmi sólistami našej prvej scény v Essene, ktorý svojou hudobnou a opernou tradíciou patrí k vyhľadávaným mestám v celoeurópskom kontexte. Celý silvestrovský gala aperitív, ako nazvali niektoré nemecké médiá účinkovanie operného súboru SND, sprevádzali dlhotrvajúce potlesky. V programe zazneli diela Čajkovského, Smetanu, Dvořáka, Rossiniho, Verdiho, Pucciniho, Leoncavalla, Bizeta, ale napríklad aj ukážky z opery Wolfa-Ferrariho Šperky Madony, ktoré boli pre tamojšie publikum zaujímavým objavom a príjemným prekvapením. Finále patrilo perlivým tónom Franza Lehára, ktoré v tamojších končinách nemôžu chýbať. Na záver uznanie publika vyústilo v standing ovation na adresu celého orchestra Opery SND, dirigenta večera Friedricha Haidera, tiež sólistov Márie Porubčinovej, Moniky Fabiánovej, Kyungho Kima a Daniela Čapkoviča.

Filharmonické koncerty majú v Essene dlhoročnú tradíciu, v pôvodnej sále dirigovali také osobnosti ako Richard Strauss či Gustav Mahler. Počas druhej svetovej vojny bola budova prakticky zničená, v 50. rokoch minulého storočia obnovená a po veľkej rekonštrukcii znovu otvorená v roku 2004. Sála pre takmer dvetisíc divákov je skvele akusticky vyvážená. V súčasnom období hostila takých dirigentov, ako sú Lorin Maazel, Simone Rattle, Gustavo Dudamel či Daniel Harding i svetovú orchestrálnu špičku Berlínskych filharmonikov. O to významnejší je úspech silvestrovského hosťovania orchestra a sólistov Opery SND pod taktovkou Friedricha Haidera na takomto prestížnom pódiu.

TASR informovala tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková.