Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Organizátori Kremnických gagov dostávajú dnes ponuky z celej Európy

Z otvorenia 34. ročníka európskeho festivalu humoru a satiry Kremnické gagy. Na snímke vpravo prezident Akadémie humoru a mím Milan Sládek. Foto: TASR/Michal Svítok

V poradí 34. ročník festivalu humoru a satiry Kremnické gagy 2014 sa uskutočnil od 29. do 31. augusta.

Bratislava 2. septembra (TASR) – Už pár hodín patrí histórii 34. ročník festivalu humoru a satiry Kremnické gagy 2014, ktorý tento rok prezentoval slogan S láskou k humoru. V stredoslovenskom baníckom meste sa stretlo viac ako 300 umelcov z celej Európy, ktorí počas troch dní od 29. do 31. augusta ponúkli šesť desiatok predstavení a produkcií. Prezidentom Akadémie humoru bol tento rok svetoznámy mím Milan Sládek, pod jeho vedením akadémia udelila cenu Grand Prix 2014 dvojici nemeckých komikov Gogol & Mäx za projekt Humor In Concert.

Prvé hodnotenie vyslovil organizátor a riaditeľ festivalu Ján Fakla: „Som rád, pretože jeho téma a hlavná myšlienka, ktorú sme tento rok mali – s láskou k humoru – sa naplnila a ľudia, ktorí tu počas troch dní boli, mohli sa cítiť pohodovo. Bolo pekné počasie, aj keď v nedeľu sa trocha zamračilo, neodradilo to ale ani od návštevy predstavení v exteriéroch. Myslím, že ľudia, ktorí sem prišli, pocítili trocha radosti, trocha zblíženia, tolerancie a nadhľadu nad našimi starosťami, takže ja som spokojný.“

V nedeľu 31. augusta 2014 v Kremnici vyvrcholil 34. ročník Medzinárodného festivalu humoru a satiry Kremnické gagy 2014 tradičným odovzdávaním ocenení a galaprogramom Zlatý gunár v kine Akropola. Na snímke švajčiarske duo Thomas & Lorenzo, ktorí s kreáciou Smoking Chopin získali ocenenie v kategórii hudobné produkcie.
Foto: TASR/Michal Svítok
Aj keď z pohľadu návštevníka všetko funguje, šéf festivalu nemal čas, aby si niektoré produkcie pozrel osobne. „Viaceré z týchto predstavení poznám, videl som ich ale pred festivalom, keď sme zostavovali program, z niektorých som stihol aspoň kúsok, ale to skôr z pozície kontroly, či všetko beží načas. A hlavne sledujeme reakcie ľudí, ktoré boli tohto roku mimoriadne spontánne. Tešíme sa z toho, že fandili umelcom, tlieskali im a mnohokrát ich odmenili standing ovation,“ dodal riaditeľ festivalu.

Čas prípravy takého podujatia, akým sú Kremnické gagy, sa nedá počítať na hodiny ani na dni. „Je to vlastne celoročná práca, v podstate záverečným zúčtovaním tohto ročníka začíname s prípravou ročníka ďalšieho. Začína debatou, čo, resp. koho pozveme na budúci rok, niektoré tipy už máme.“

35. ročník festivalu

Budúci rok oslávia Kremnické gagy jubileum – 35. ročník. Bude príležitosť aj na väčšiu oslavu? „Myslím, že posledné roky sme si zvykli na určitú kvalitu a úroveň, ten 35. ročník by mohol byť kvalitnejší možno ešte v lepšej organizácii, príprave komponovaných programov, ale výber, ktorý robíme každoročne, je už na vysokej úrovni aj vďaka tomu, že si môžeme vyberať, že nám chodia ponuky z celej Európy aj zo zámoria. Pokiaľ nájdeme finančné zdroje, tak sa nám podarí dotiahnuť ich sem a potom úroveň a kvalita je veľmi vysoká,“ dodal Fakla.

Kremnické gagy patria k podujatiam s najdlhším trvaním, viac rokov majú iba Bratislavské hudobné slávnosti, Bratislavské jazzové dni alebo Folklórny festival Východná. Predpokladali organizátori, že „gagy sa dožijú 35 rokov“? „Nie, my sme pri druhom ročníku nepredpokladali, že sa dožijú tretieho ročníka, pretože sme si mysleli, že nám ho zakážu. Veď druhý bol zakázaný pred jeho začiatkom, nakoniec nám ho povolili. Prešli sme viacerými prekážkami, podarilo sa ich prekonať. Tak je to aj dnes, aj dnes sú to skôr ekonomické než ideologické dôvody. Je to o neustálom zháňaní peňazí, ale snažíme sa,“ hodnotí riaditeľ festivalu.

Domáceho návštevníka zaujíma aj reakcia zahraničných účinkujúcich, ktorí do Kremnice prídu. Nečaká ich totiž žiadne veľkomesto, ale malebné mestečko obklopené horami. „Wonderful, to je ich reakcia, sú prekvapení, pretože Kremnica je naozaj nádherné miesto na takéto podujatie. Myslím si, že pred takmer 800 rokmi nám tí baníci postavili toto mesto kvôli tomuto festivalu,“ dodal na záver s úsmevom a hlavne v duchu témy festivalu jeho riaditeľ Ján Fakla.