Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Oslobodenie L. Mikuláša pripomína príležitostná výstava

Na snímke vojenskí veteráni, účastníci 2. svetovej vojny, počas celonárodných osláv 70. výročia ukončenia 2. svetovej vojny a Dňa víťazstva nad fašizmom pri pamätníku na vojenskom cintoríne Háj - Nicovô v Liptovskom Mikuláši 8. mája 2015. Foto: TASR/Martin Baumann

Základ výstavy je postavený na dielach priamych účastníkov odboja.


Mikuláš 8. mája (TASR) – Liptovská galéria P. M. Bohúňa hostí do 23. mája výstavu s názvom Dukla, Liptovský Mikuláš, Slavín s podtitulom Oslobodenie a víťazstvo nad fašizmom vo výtvarnom umení. Slávnostne ju otvorili pri príležitosti dnešných celonárodných osláv 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny.

"Samozrejme, sme na Liptove, preto chceme zvýrazniť aj veľmi hodnotné diela celej plejády výtvarných umelcov, ktorí sa vo svojej tvorbe venovali protifašistickým tradíciám a zároveň mali bytostný súvis práve s týmto regiónom," uviedol pre TASR kurátor výstavy, predseda Klubu výtvarných umelcov a teoretikov Ladislav Skrak.

Základ výstavy je podľa neho postavený na dielach priamych účastníkov odboja. "Zastúpení sú aj viacerí ďalší významní výtvarníci, ktorí vstupovali do tejto témy neskôr. Žánrové spektrum je veľmi široké, vybrali sme i vrcholné diela slovenskej pamätníkovej tvorby, medaily, mince, vyznamenania, vlajkosláva," spresnil Skrak.

"V našom výtvarnom umení je toho viac o Slovenskom národnom povstaní ako o oslobodení, no touto výstavou mienime podčiarknuť práve historický medzník víťazstva nad fašizmom a ukončenia druhej svetovej vojny," dodal s tým, že galérie a múzeá majú vo svojich zbierkach množstvo skvostných diel zobrazujúcich danú tematiku.