Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Pred 30 rokmi zomrel Dežo Hoffmann. Dvorný fotograf The Beatles

Popredný slovenský fotograf Dezider Hoffmann (druhý zľava), dvorný fotograf skupiny The Beatles Foto: Teraz.sk/Youtube
V Slovenskom národnom múzeu na Vajanského nábreží v Bratislave sa 3. novembra 1998 uskutočnila vernisáž výstavy retrospektívnej tvorby reportéra Deža Hoffmanna, ktorá je usporiadaná v rámci Mesiaca fotografie. Na snímke Marián Pauer, ktorý výstavu aj pripravil, s portrétom Dezidera Hoffmanna. Foto: TASR/Miroslava Cibulková

Pred objektívom poprednému slovenskému fotografovi pózovali aj legendy ako Charlie Chaplin, Marilyn Monroeová, Frank Sinatra, Marlene Dietrichová či Sophia Lorenová.

Banská Štiavnica/Bratislava 26. marca (TASR) – Dnes uplynulo 30 rokov od úmrtia popredného slovenského fotografa a kameramana Dezidera (Deža) Hoffmanna.

Medzinárodne známym sa stal predovšetkým ako dvorný fotograf liverpoolskeho hudobného kvarteta The Beatles. Pred objektívom mu však pózovali i legendy ako Charlie Chaplin, Marilyn Monroeová, Frank Sinatra, Marlene Dietrichová či Sophia Lorenová.

Dezider Hoffmann sa narodil 24. mája 1912 v Banskej Štiavnici. Cesta k najznámejšej kapitole jeho života - zoznámeniu sa s liverpoolskymi "chrobákmi", viedla cez prácu kameramana nakrúcajúceho Mussoliniho inváziu v dnešnej Etiópii, členstvo v interbrigadistickom novinárskom združení počas občianskej vojny v Španielsku až po účasť v britskom kráľovskom letectve v druhej svetovej vojne.



Po druhej svetovej vojne sa natrvalo usadil v Spojenom kráľovstve, kde si otvoril nahrávacie i fotografické štúdio a fotografoval pre noviny a časopisy. V roku 1962 sa stal dvorným fotografom legendárnej skupiny The Beatles. Hoffmann bol s Beatles pri nahrávaní ich prvého albumu, pri ich rozhlasových i televíznych začiatkoch, pri všetkých významných okamihoch ich neuveriteľnej kariéry. Najvýznamnejšie obdobie jeho tvorby, 60. roky 20. storočia, ho zaradili medzi najväčších fotografov pop scény všetkých čias.

Na svojich fotografiách zachytil Hoffmann tiež ďalších významných hudobníkov populárnej hudby, džezu i mnohé herecké hviezdy. Zvečnil tváre svetoznámych umelcov ako sú Laurence Olivier, Omar Sharif, Louis Armstrong, Acker Bilk, Duke Ellington, z predstaviteľov populárnej hudby Cliff Richard, The Easybeats, The Cream, Pink Floyd, Rolling Stones, Elton John, Bob Marley a desiatky ďalších.

Dežo Hoffmann zomrel 26. marca 1986 v Londýne v Spojenom kráľovstve. Predtým si však napriek rýchlemu životnému štýlu a vysokému pracovnému zaťaženiu vždy našiel čas na návštevu rodného Slovenska a spoluprácu so svojimi rodákmi.

Pohľad na život a dielo Deža Hoffmanna priniesol knižne novinár Marián Pauer. Jedného z najslávnejších fotografov šoubiznisu predstavila v roku 2000 bratislavským návštevníkom aj výstava 65 fotografií najvýznamnejšieho obdobia Hoffmannovej tvorby a dokumentárny film približujúci jeho život a dielo v Galérii mesta Bratislavy.



Výstavu fotografií Deža Hoffmanna inštalujú v Mirbachovom paláci v Bratislava, kde si ju návštevníci mohli pozrieť od 29.novembra 2000 do 14.januára 2001. Na sn.fotografia Marilyn Monroe a Laurence Oliviera z r.1955.
Foto: TASR/Miroslava Cibulková


Výstavu fotografií Deža Hoffmanna inštalujú v Mirbachovom paláci v Bratislava, kde si ju návštevníci budú môcť pozrieť od 29.novembra 2000 do 14.januára 2001. Na sn. portrét Jimi Hendrixa.
Foto: TASR/Miroslava Cibulková