Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Osobnosti spomínajú na majstra Ladislava Chudíka

Divadelný a filmový herec, recitátor a pedagóg Ladislav Chudík, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Ladislav Chudík stvárnil množstvo postáv vo filmoch a na divadelných doskách. Ako neskutočný herec zostane v srdciach nejedného diváka či kolegu. Ako si na neho spomínajú osobnosti Slovenska?



Bratislava 30. júna (TASR/TERAZ.sk) - Slovenská kultúrna a divadelná verejnosť stratila jednu z najvýznamnejších postáv dramatického a filmového umenia.

Š. KVIETIK: Ladislav Chudík ma naučil úcte k slovu a myšlienkam


Na archívnej snímke z 11. augusta 1976 zaslúžilý umelec Štefan Kvietik.
Foto: TASR


"S úctou a vďakou spomínam na jedného z veľkých slovenských hercov, s ktorým som aj ja mal tú česť nejaké chvíle sa pohybovať po doskách národného divadla alebo pred televíznymi a filmovými kamerami. Je mi ľúto, pretože strašne sa míňa tá hodnota hereckej profesie," povedal pre TASR Štefan Kvietik a vyslovil obdiv, úctu a vďaku velikánovi slovenského herectva.

S Ladislavom Chudíkom, ktorý už ako stredoškolák na gymnáziu hrával ochotnícke divadlo, svojím prejavom dodával všetkým postavám noblesu, majestátnosť aj vnútorné bohatstvo, ho spájali mnohé divadelné či televízne tituly. Štefan Kvietik si hneď spomenul na spoluprácu v legendárnej trojdielnej televíznej inscenácii Buddenbrookovci (1974), ale aj svoje začiatky v SND. "Názov inscenácie si už nepamätám, ale viem, že som tam hral reportéra a robil som interview s pánom Chudíkom. V jednom momente som videl, že sa na mňa díva nie herecký partner, ale človek, ktorý skúma, ako tento mladý herec začína pôsobiť. Sprítomnil som si v ňom pedagóga, v jeho očiach som videl, že mi drží palce a drukuje," prezradil 81-ročný umelec s tým, že ho Ladislav Chudík skutočne aj vyučoval herecký prednes.

"Naučil ma úcte k slovu, myšlienkam a myšlienkovým celkom, ktoré sú dominantným nástrojom pre hereckú prácu. Bol dokonalý, perfektný a úžasne to ovládal. Nie teoreticky, ale svojím hereckým pôsobením a majstrovstvom bol svedectvom toho, čo učí," uviedol Kvietik, ktorý s Chudíkom účinkoval v Činohre SND tiež v inscenácii svetoznámej Hochhuthovej hry Zástupca z roku 1966.

M. Maďarič: Ladislav Chudík bol osobnosťou s veľkým morálnym kreditom


Na archívnej snímke vpravo minister kultúry SR Marek Maďarič a vľavo herec Ladislav Chudík si preberá Cenu ministra kultúry Slovenskej republiky za rok 2013 za za celoživotný prínos 21. mája 2014 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann
Minister kultúry SR Marek Maďarič s hlbokým zármutkom prijal informáciu o odchode slovenskej umeleckej osobnosti, hereckej legendy Ladislava Chudíka. TASR informoval referát styku s médiami Ministerstva kultúry SR.

"Majster Chudík bol nielen predstaviteľom zlatej hereckej generácie v našej krajine, ale aj výraznou osobnosťou s veľkým morálnym kreditom. Pôsobil aj ako divadelný pedagóg a tiež ako prvý ponovembrový minister kultúry," pripomína MK SR vo svojom stanovisku.

Strata takéhoto významného človeka je podľa neho pre našu krajinu nenahraditeľná. "Ale jeho odkaz bude žiť cez jeho filmové a televízne postavy ďalej," dopĺňa ministerstvo.

E. KRÍŽIKOVÁ: Ladislav Chudík bol veľký herec a veľký človek


Na snímke herečka Eva Krížiková, archívne foto
Foto: TASR/Martin Baumann
Na úmrtie významného slovenského umelca reagovala pre TASR jeho kolegyňa Eva Krížiková. "Človek neráta s takým niečím, pretože z neho som mala pocit, že on ešte bude hrať. Držal sa perfektne, lenže prišla choroba a Laco odišiel ako 91-ročný, úctyhodný čas, ešte donedávna naozaj hral," uviedla popredná divadelná a filmová herečka na margo kolegu, ktorý jej pred rokom prišiel osobne zablahoželať, keď odhaľovali na bratislavskom Filmovom chodníku slávy pamätnú dlaždicu Evy Krížikovej.

Ladislav Chudík stvárnil nespočetné množstvo postáv vo filmoch a na divadelných doskách. V predstavení Tančiareň Činohry SND dokonca účinkoval aj v deň svojich 90. narodenín. "Táto správa ma trošku zasiahla, vyhodila z rytmu bežného dňa, bol mi to človek blízky. Síce som vedela, že je v nemocnici, ale nerátala som s tým. Nie som schopná viac hovoriť," priznala Eva Krížiková. "Bol to veľký herec a veľký človek, inteligentný, vzdelaný a bol vynikajúci kolega, dokonca jedno obdobie nám aj šéfoval. Samé pozitíva by som mohla hovoriť. Vo všetkých postavách bol vynikajúci, patril medzi špičky, ktoré sme mali," uzavrela dlhoročná členka SND.

Prezident vyjadril úprimnú sústrasť rodine Ladislava Chudíka


Prezident SR Andrej Kiska
Foto: TASR/Martin Baumann
Prezident SR Andrej Kiska vyjadril úprimnú sústrasť rodine zosnulého umelca Ladislava Chudíka. Urobil tak na sociálnej sieti.

"Česť pamiatke majstra Chudíka a úprimnú sústrasť jeho najbližším," napísal Kiska na sociálnej sieti.

V. FEKETE: Chudík vlastnil charizmu a obrovskú ľudskú dôstojnosť


Vladislava Fekete
Foto: TASR/Martin Baumann
„Každé stretnutie, ktoré sme mali to šťastie absolvovať s pánom Chudíkom, nás inšpirovalo k dosahovaniu najvyšších mét. Vlastnil charizmu a obrovskú ľudskú i hereckú dôstojnosť. Divadelný ústav mal možnosť v ostatných rokoch spolupracovať s maestrom Chudíkom hneď dvakrát, pri príprave monografie Ľubice Krénovej – Ladislav Chudík... a veľkej cti sta sa nám dostalo aj v minulom roku, keď sme maestrovi prichystali veľkú výstavu k jeho významnému životnému jubileu. Výstava Deväťdesiat rokov života, sedemdesiat na doskách Slovenského národného divadla ho úprimne potešila, zúčastnil sa vernisáže a opäť raz potvrdil svoju obrovskú charizmu a pokoru k profesii. S jeho odchodom sa uzatvára výrazná kapitola slovenskej divadelnej histórie, ktorú písal ako predstaviteľ prvej profesionálnej generácie hercov Slovenského národného divadla, ktorých môžeme charakterizovať aj ako priekopníkov moderného slovenského herectva 'reálneho tónu'," uviedla pre TASR Vladislava Fekete, riaditeľka Divadelného ústavu.

D. JAMRICH: Chudík bol morálny, milý a láskavý


Na snímke herci Ladislav Chudík (vpravo) a Dušan Jamrich, archívne foto
Foto: TASR/Michal Svítok


„Morálny, ľudský a milý v kultúre aj v spoločnosti, taký bol Ladislav Chudík,“ povedal pre TASR člen činohry SND Dušan Jamrich a dodal: „Hrali sme spolu vo viacerých inscenáciách, pamätám si na Shakespearovho Henricha IV, na dojímavú scénu, keď zomiera a zmieri sa so svojím synom, s ktorým bol rozvadený.“

Ladislav Chudík odišiel do hereckého neba


Herec a dlhoročný člen Činohry Slovenského národného divadla (SND) Ladislav Chudík včera (29. júna) popoludní zomrel vo veku 91 rokov. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa SND Izabela Pažítková.

Divadelný a filmový herec, recitátor a pedagóg Ladislav Chudík stvárnil v divadle aj vo filme veľké množstvo postáv.

Viac o jeho živote si prečítate TU