Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Osobnosti z oblasti kultúry si prevzali Cenu Pavla Straussa

Na snímke laureát Ceny Pavla Straussa za rok 2016 hudobný skladateľ Marián Varga počas slávnostného udeľovania ocenení v Starom divadle Karola Spišáka (SDKS) v Nitre 24. novembra 2016. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Cenu Pavla Straussa za rok 2016 získal hudobný skladateľ Marián Varga a in memoriam bola udelená aj kňazovi Antonovi Srholcovi.

Nitra 24. novembra (TASR) – V Starom divadle Karola Spišáka (SDKS) v Nitre dnes udeľovali Ceny Pavla Straussa. Za trvalý prínos v oblasti kultúry a umenia za rok 2015 si ocenenie odniesli divadelná režisérka a občianska aktivistka Viera Dubačová a vedec Tibor Žilka. Cenu Pavla Straussa za rok 2016 získal hudobný skladateľ Marián Varga a in memoriam bola udelená aj kňazovi Antonovi Srholcovi.

Táto doba je veľmi ťažká pre nás pre všetkých. Preto je pre mňa veľkou cťou stáť tu pred mladými ľuďmi a môcť im otvárať témy, akými sú vzdelávanie divadlom, či umenie poľudšťuje. Myslím si, že v krajinách, kde umenie a vzdelanie je na chvoste, dostávajú sa do popredia hnedé čižmy a dostať sa spod ich jarma je veľmi ťažké,“ pripomenula vo svojom príhovore po prevzatí ocenenia Viera Dubačová.



Súčasťou odovzdávania cien bol aj slávnostný galaprogram. V réžii Petra Oravca sa predstavili členovia Art Music Orchestra s koncertnou prezentáciou skladieb z muzikálu Cyrano z predmestia i miešaný spevácky zbor Psallite Deo, ktorý pôsobí pri Katedrále svätého Emeráma v Nitre. S umeleckým prednesom diel Pavla Staussa vystúpila divadelná herečka Eva Hlaváčová a do programu sa zapojili aj členovia Študentského divadla VYDI pri Univerzite Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre a herečka nezávislého Nového divadla v Nitre Ľubomíra Dušaničová so svojím repertoárom šansónov. 

Na snímke brat laureáta Ceny Pavla Straussa za rok 2016 im memoriam kňaza Antona Srholca Michal Srholec počas slávnostného udeľovania ocenení v Starom divadle Karola Spišáka (SDKS) v Nitre 24. novembra 2016.
Foto: TASR - Henrich Mišovič


Cenu Pavla Straussa udeľujú od roku 2005 významným slovenským osobnostiam za trvalý prínos v oblasti kultúry a umenia. „Myšlienka odovzdávať ceny je pomenovaná po vzácnej nitrianskej osobnosti hlbokého intelektuálneho rozmeru, humanistovi, filozofovi, spisovateľovi a lekárovi Pavlovi Straussovi, ktorý žil v rokoch 1912-1994. Vznikla na pôde Katedry kulturológie Filozofickej fakulty UKF, pri ktorej pôsobí i Kulturologická spoločnosť. Iniciátorom myšlienky udeľovania ceny pomenovanej po tomto významnom humanistovi bol Jozef Leikert,“ uviedla Veronika Moravčíková z UKF. Ako doplnila, na udeľovaní Ceny Pavla Straussa sa pravidelne podieľajú všetky fakulty UKF spolu s Kulturologickou spoločnosťou a Rotary klubom Nitra Harmony. V roku 2016 podporili toto celoslovenské podujatie aj mesto Nitra a Nitriansky samosprávny kraj.      

Nominantov na Cenu Pavla Straussa navrhujú študenti a pedagógovia Katedry kulturológie Filozofickej fakulty UKF spolu s členmi Kulturologickej spoločnosti. Koneční laureáti vzídu z ich tajného hlasovania. „Už viac než desaťročie trvajúca tradícia udeľovania Cien Pavla Straussa dopomáha šíriť Straussovo posolstvo hlbokej ľudskosti, humánnosti, kultúrnosti a umenia,“ dodala Moravčíková. Medzi doterajšími laureátmi ceny sú napríklad Ján Chryzostom Korec, Emília Vášáryová, Milan Rúfus, Peter Dvorský, Pavol Hammel, Štefan Nosáľ, Jozef Bednárik, Božidara Turzonovová a ďalšie osobnosti slovenskej kultúry.