Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Otvorená opera uvedie klasiku G. Rossiniho Il signor Bruschino

Na snímke historická budova Slovenského národného divadla. Foto: TASR/Martin Baumann

Ambíciou tvorcov je predstaviť operu v hravej podobe akčného divadla alternatívnych scén, a tým prelamovať pomyselnú bariéru medzi vznešeným svetom opery a nezávislou divadelnou scénou.

Bratislava 28. novembra (TASR) - V sobotu 2. decembra sa v Historickej budove SND v Bratislave uskutoční premiéra operného diela Gioacchina A. Rossiniho Il signor Bruschino. Pripravovaný titul, ktorý realizuje v rámci projektu Otvorená opera asociácia CORPUS, predstavili tvorcovia v utorok na tlačovej konferencii. Dirigentom inscenácie je Marián Lejava a režijne dielo spracoval operný režisér Martin Bendik.

Ambíciou tvorcov je predstaviť operu v hravej podobe akčného divadla alternatívnych scén, a tým "prelamovať pomyselnú bariéru medzi vznešeným svetom opery a nezávislou divadelnou scénou". Pritom však nerezignujú na hudobnú a vokálnu kvalitu. "Prvý nápad vznikol v roku 1990, keď som chcel ešte s mojím priateľom Alešom Votavom založiť komornú operu, ktorá by mala byť alternatívnym projektom oproti kamenným divadlám," uviedol Bendik, ktorý operné predstavenie Il signor Bruschino režíroval v roku 1992 v Banskej Bystrici. Komická opera v jednom dejstve je teraz súčasťou projektu Otvorená opera - voľného zoskupenia tvorcov a interpretov, ktorých cieľom je uvádzať klasické komorné operné diela bez ustáleného inscenačného kanónu.

V inscenácii vystupujú sólisti Opery SND, ako i stáli hostia našej prvej scény Janka Bernáthová, Ján Ďurčo, Roman Krško, Amir Khan, Juraj Peter, Marek Pobuda, Alena Kropáčková a Marek Tokoš. "Všetci s obrovským nadšením sa pustili do tohto projektu," podčiarkol režisér.

Partitúru opery pre menšie obsadenie pripravil Lejava. "Celý formát je naozaj veľmi komorný, takže sme sa rozhodli, že orchester sa zmenší na obsadenie desiatich muzikantov," vysvetlil. "V ansámbli je päť dychových, päť sláčikových nástrojov, absolútne vychádza z Rossiniho originálu," povedal pre TASR Lejava. "Divák, ktorý príde na túto operu, nemôže očakávať veľký orchestrálny zvuk, ale musí si predstaviť niečo na spôsob komornej hudby," doplnil k opere, ktorá podľa dirigenta odhalí čaro Rossiniho: "Tá hudba je absolútne životná, má obrovskú iskru, poviem to tak možno populárne, že je veľmi sexy."

Il signor Bruschino je podľa Lejavu napísaný veľmi prehľadne, adaptácia nebola náročná, aj keď sa v opere vyskytujú určité úskalia pre inštrumentátora. "Sólové nástroje zostávajú zachované a ostatné je adaptované tak, aby pôvodné znenie partitúry zaznelo čo najvernejšie aj v menšom obsadení," dodal mladý slovenský dirigent a skladateľ na margo jednoaktovej komickej opery, ktorú Rossini napísal vo veku 21 rokov. Dielo vzniká v spolupráci s Operou SND, ktorá vstúpila do projektu poskytnutím priestoru na skúšky a premiéru. Realizáciu podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.

Pod produkciu operného predstavenia sa podpísala Nora Nosterská z asociácie CORPUS, občianskeho združenia, ktoré vzniklo v roku 2000 a zo začiatku sa venovalo viac divadelno-autorským produkciám. "Mojou ambíciou bolo urobiť inscenáciu, ktorá má vokálne, inscenačné kvality, ale nie je nadrozmerne finančne zasadená, aby predstavenie bolo aj mobilné, vedeli sme ho odohrať aj v iných priestoroch ako v kamenných divadlách," objasnila zámer projektu.

Reprízy predstavenia sú naplánované na 16. februára v Historickej budove SND a v júni v rámci festivalu Eurokontext 2018.