Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Pápež sa v knihe vyznal, že mával obavy z novinárov

Na archívnej snímke pápež František žehná zhromaždeným veriacim z balkóna Kardinálskeho paláca na Bolivarovom námestí v kolumbijskej Bogote. Foto: TASR/AP

Krátko po zvolení za pápeža odmietol napríklad otázku šéfredaktora periodika rádu jezuitov Civilta Catolica Antonia Spadara, ktorý je teraz vydavateľom pripravovanej knihy.

Vatikán/Rím 17. októbra (TASR) - Pápež František mal dlhý čas strach z novinárov. Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi sa k tomu priznal v predslove k novej knižnej publikácii rozhovorov s ním, ktorú pripravujú v blízkej budúcnosti na vydanie v Taliansku.

Podľa vlastných slov mal pápež pochádzajúci z Argentíny obavy zo "zlomyseľnej interpretácie" svojich slov. Krátko po zvolení za pápeža odmietol napríklad otázku šéfredaktora periodika rádu jezuitov Civilta Catolica Antonia Spadara, ktorý je teraz vydavateľom pripravovanej knihy.

Za rozhodujúcu považuje pápež dôveru k svojmu partnerovi pri rozhovore. Chcel "ľuďom hľadieť do očí a odpovedať čestne na ich otázky", formuloval František podľa dnešného vydania talianskeho denníka La Repubblica a dodal, že sa na rozhovory obvykle nepripravuje: "Pre mňa sú rozhovory dialógom, nie prednáškou." Vždy sa však pred interview modlí k Svätému duchovi.

Osobne sa pápežovi Františkovi páčia rozhovory s menšími časopismi a ľudovými novinami, pri týchto príležitostiach ide vo väčšej miere o otázky a starosti bežných ľudí, adekvátne by chcel v nich preto odpovedať spontánne, zrozumiteľne a jednoducho.

Rozhovory vníma hlava katolíckej cirkvi ako formu komunikácie vyplývajúcu z úradu a časť prístupu cirkvi k súčasníkom. Želá si cirkev, ktorá dokáže viesť dialóg, zdôraznil pápež František.

Predmetnú knihu rozhovorov s názvom Adesso fate le vostre domande (Prosím, položte teraz Vašu otázku), ktorú pripravuje renomovaný vydavateľský dom Rizzoli, predstavia širokej verejnosti v sobotu.