Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Verejný pohreb Pavla Bobka bude v utorok v Prahe

Pavel Bobek Foto: Youtube

Rodina zosnulého chystá aj rozlúčku v úzkom kruhu.

Praha 21. novembra (TASR) - Posledná rozlúčka so zosnulým spevákom Pavlom Bobkom sa uskutoční v utorok 26. novembra v obradnej sieni krematória v Prahe-Strašniciach a bude sprístupnená širokej verejnosti. Oznámili to dnes české médiá.

Podľa nich sa s interpretom, ktorý zomrel 20. novembra na následky dlhej a ťažkej choroby vo veku 76 rokov, rozlúčia hudobný publicista Jiří Černý, ako aj jeho dlhoročná priateľka a kolegyňa Yvonne Přenosilová.

Rodina zosnulého chystá aj rozlúčku v úzkom kruhu.

Rodák z Prahy, absolvent štúdia architektúry a niekdajší spolužiak svetoznámeho architekta Jana Kaplického (1937-2009), zasvätil svoj celý život hudbe. Preslávil sa ako priekopník rokenrolu a neskôr country hudby v bývalom Česko-Slovensku. Jeho zásluhou "zľudoveli" piesne hviezd americkej country Johnnyho Casha a Krisa Kristoffersona.

Prvý singel mu vyšiel v roku 1964 a o 15 rokov neskôr premiérový album s názvom Veď mě dál, cesto má. Jedným z jeho najväčších hitov bola pieseň Oh Ruby, nechtěj mi lásku brát, ktorej český text napísal Jiří Grossmann.

Za české verzie piesní Johnnyho Casha získal Bobek v roku 2010 Zlatú platňu. V roku 2013 ho v rámci udeľovania hudobných cien Anděl uviedli do Siene slávy.

Na sklonku života trápili Bobeka vážne zdravotné problémy, ktoré mu komplikovali aj koncertovanie.