Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Pavol Demeš predstavil knihu o vzťahoch SR s USA od Nežnej revolúcie

Prezentácia a krst knihy Pavla Demeša: Priateľ - Partner - Spojenec. Príbeh slovensko-amerických vzťahov od Nežnej revolúcie dodnes, sa uskutočnila 5. februára 2018 v Palffyho palaci v Bratislave. Foto: TASR/Marko Erd

Americký veľvyslanec na Slovensku Adam Sterling na podujatí zdôraznil rolu početnej komunity amerických Slovákov, ktorí pomáhali rozvíjať vzťahy oboch krajín.

Bratislava 5. februára (TASR) – Najdôležitejším príspevkom Spojených štátov pre Slovensko počas 25 rokov jeho samostatnosti bola ich účasť na transformačnom a integračnom úsilí, predovšetkým pri snahe Slovenska vstúpiť do NATO. Na slávnostnej prezentácii knihy bývalého ministra medzinárodných vzťahov SR Pavla Demeša „Priateľ-partner-spojenec. Príbeh slovensko-amerických vzťahov od Nežnej revolúcie dodnes“ to v pondelok v Bratislave uviedol štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok.

Korčok vyzdvihol spôsob, akým USA zadefinovali svoju misiu v 90. rokoch v strednej Európe.

"Celé to bolo zhmotnené do veľmi jednoduchého posolstva – Európa celistvá, Európa slobodná, Európa mierová. Je to Európa bez deliacich čiar, kde si každý môže slobodne zvoliť miesto, kam chce patriť," povedal Korčok.

Podľa neho tento slogan nie je v dnešnej dobe prežitý. „Deliace čiary sú na Donbase. Európa nie je mierová, pretože na Donbase sa bojuje,“ upozornil Korčok. Dodal, že nenaplnenou misiou členských krajín EÚ je väčšia ústretovosť k integračným ambíciám krajín západného Balkánu.



Autor knihy Pavol Demeš pre TASR vyzdvihol vzťahy so Spojenými štátmi ako kľúčové. "Obdobie po Nežnej revolúcii dosiaľ nebolo zmapované v knižnej publikácii, a tak som sa na to podujal ako nehistorik, avšak ako človek, ktorý mal možnosť vidieť to a byť súčasťou týchto vzťahov," povedal Demeš, ktorý je okrem iného občianskym aktivistom a zahraničnopolitickým analytikom.

Kniha podľa neho hovorí o politikoch a diplomatoch, ktorí sa podieľali na vytváraní vzťahov Slovenska a USA od Nežnej revolúcie.

Na snímke zľava štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok a veľvyslanec Spojených štátov v SR Adam Sterling.
Foto: TASR/Marko Erd


Autor poukázal na protiklad vnímania USA v komunistickom Československu ako nepriateľskej krajiny s obratom po roku 1989, tak ako to zdôrazňuje aj prvé slovo titulu jeho knihy.

„Názov knihy v zásade obsahuje to, o čom ten vzťah je – gradáciu vzťahu priateľ-partner-spojenec. Tou knihou som chcel poukázať na to, ako sa za ostatné zhruba štvrťstoročie vzťahy medzi Spojenými štátmi a Slovenskom vyvíjali a akú majú kvalitu,“ spresnil Demeš. Pripomenul, že Slovensko ako samostatná krajina oslavuje 25. výročie vzťahov s USA a zároveň si pripomína aj storočnicu vzťahov s touto krajinou ako súčasť bývalého Československa.

Na snímke zahraničnopolitický analytik a bývalý šéf rezortu zahraničných vecí SR Pavol Demeš.
Foto: TASR/Marko Erd


„Kniha je bilingválna, to znamená, že chcem, aby si ju mali možnosť prečítať nielen naši občania, ale aj medzinárodná komunita, aby cez túto knihu pochopili náš veľmi zaujímavý vývoj za ostatné štvrťstoročie,“ vysvetlil Demeš.



Americký veľvyslanec na Slovensku Adam Sterling na podujatí zdôraznil rolu početnej komunity amerických Slovákov, ktorí pomáhali rozvíjať vzťahy oboch krajín. „V ekonomickom sektore je príkladom prezident Andrej Kiska, ktorý uvádza, že podnikateľské inšpirácie a chuť do podnikania získal v USA,“ povedal Sterling.

„USA stáli po boku Slovákov nielen počas 25 rokov, ktorým sa venuje táto kniha. Máme dlhú spoločnú históriu, ktorá sa začala priateľstvom a po roku 1993 partnerstvom a spojenectvom. Myslím si, že USA výrazne prispeli k veľkému úspechu Slovenska,“ uviedol pre TASR Sterling.