Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

P.Barabáš vo svojom dokumente vyrozpráva príbehy tatranských štítov

Pavol Barabáš Foto: TASR/Vladimír Benko

Premiéra spomínaného dokumentu sa uskutoční dnes o 19. hodine v kongresových priestoroch Grand Hotela Bellveue v Hornom Smokovci.

Vysoké Tatry 7. apríla (TASR) – Najnovší dokumentárny film Pavla Barabáša Príbehy tatranských štítov sa dnes dočká premiéry v jednom z tatranských hotelov. Prostredníctvom prednášky samotného autora spojenej s premietnutím dokumentárneho filmu môžu milovníci turistiky nahliadnuť do sveta histórie a súčasnosti tatranských štítov.

"Nakrúcanie prebiehalo na najkrajších štítoch Vysokých Tatier, na ktorých sa odohrávajú vlastné príbehy. Kamera nezlieza do dolín, ale koncentruje pozornosť diváka na pohyb v extrémnom teréne, kde sa nakrúcajú dobové hrané scény a zaznamenávajú intímne výpovede. To tvorí aktívnu zložku dokumentu popretkávanom historickými faktami a vzácnymi archívnymi zábermi. Odkrýva sa tak málo známa tvár Vysokých Tatier, čo môže napomôcť pochopeniu širších súvislostí v historickom kontexte ich objavovania," opísal Barabáš. Dodal, že na pozadí majestátnych obrazov hôr sa odvíjajú dávne príbehy odvážlivcov, "ktorí nám na ich vrcholoch zanechali prvú stopu".

Samotný dokument pozostáva z dvoch dielov. V prvom, ktorý nesie názov Súboj velikánov, Barabáš predstaví Kriváň a Ľadový štít a diváci sa tiež oboznámia s príbehom kríža umiestneného na vrchole Gerlachovského štítu. V druhom dieli s názvom Sny o slobode výprava spolu s horským vodcom vystúpi na Ganek, vylezie na Žabieho koňa a vyrozpráva históriu kríža na Vysokej. Film je plný prekvapení, režisér v ňom použil príbeh, ktorý si počkal sám na seba. Filmový dej ponúka živé obrazy majestátnych hôr, oblakov, histórie a horalov, avšak všetko s pokojom, meditatívne a hĺbavo.

Premiéra spomínaného dokumentu sa uskutoční dnes o 19. hodine v kongresových priestoroch Grand Hotela Bellveue v Hornom Smokovci. Diváci sa okrem iného budú môcť o filme porozprávať aj so samotným autorom.