Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

P.CABADAJ: Film Zbojník Jurko propaguje silný jánošíkovský fenomén

Peter Cabadaj Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Film, ktorý v roku 2000 vyhlásili za najlepší slovenský animovaný film, podľa Petra Cabadaja odpovedá na otázku, prečo je jánošíkovská legenda nadčasová.

Terchová 6. augusta (TASR) – Štyridsiate výročie nakrútenia slovenského animovaného filmu Zbojník Jurko si dnes na 54. ročníku medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni v Terchovej pripomenuli jeho premietnutím v kultúrnom dome Andreja Hlinku.

Ďalším dôvodom je podľa šéfdramaturga festivalu Petra Cabadaja, že na budúci rok uplynie 20 rokov od smrti autora filmu Viktora Kubala. "Kubal bol s Terchovou bytostne zrastený, pretože tu vyrastal v 30. rokoch minulého storočia. A práve toto ho výrazne poznačilo z pohľadu jeho tvorby. Pretože už od detstva sníval, že bude režisérom kreslených filmov. A chcel debutovať práve Jánošíkom," povedal Cabadaj.

Doplnil, že aj keď debutoval inými filmami, o veľa rokov neskôr sa k svojej osudovej téme vrátil. "A spracoval jánošíkovskú legendu do pozoruhodného animovaného diela, kde sa na pomerne malej časovej ploche vyskytujú azda všetky úkazy a fenomény, ktoré sú spojené s jánošíkovskou legendou. To znamená, ako sme si Jánošíka v detstve vysnívali, každý chlapec po svojom. Toto vedel Viktor Kubal pretlmočiť majstrovsky. A vytvoril kompaktné kreslené dielo, ktoré sa pozerá na tú legendu z rôznych uhlov pohľadu," uviedol šéfdramaturg Jánošíkových dní.

Podotkol, že film Zbojník Jurko, ktorý v roku 2000 vyhlásili za najlepší slovenský animovaný film, zároveň odpovedá na otázku, prečo je jánošíkovská legenda nadčasová. "Práve z toho dôvodu, že Jánošík v tomto filme vyznieva ako osobnosť, ktorá mala univerzálnu schopnosť rozdávať nie dukáty, ale najmä ľudskú nádej. Preto sa k tomuto filmu hlásime a z nášho pohľadu je to pozoruhodný príspevok slovenského filmára Viktora Kubala k rozvoju propagácie Terchovej, ale aj propagácie silného jánošíkovského kultu a fenoménu," dodal Cabadaj.

Od premiéry v roku 1976 sa prvý slovenský dlhometrážny kreslený film Zbojník Jurko stretol s nadšeným diváckym ohlasom doma aj v zahraničí. Získal niekoľko prestížnych medzinárodných uznaní (napríklad Teherán, Montecatini, Gijon, Lyon, Espinho). Z domácich vavrínov pripomeňme aspoň Cenu Jiřího Trnku, ktorou snímku ocenila porota na XVII. festivale filmov pre deti (1977), uzavrel šéfdramaturg Jánošíkových dní.