Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Pedagógovia môžu absolvovať metodický deň o Keltoch

Na ilustračnej snímke sú Keltské artefakty Foto: SNM-Historické múzeum

Historické múzeum Slovenského národného múzea pokračuje v aktivitách v rámci sprievodného programu k svojej výstave Kelti z Bratislavy.

Bratislava 23. apríla (TASR) - Historické múzeum Slovenského národného múzea (SNM) pokračuje v aktivitách v rámci sprievodného programu k svojej výstave Kelti z Bratislavy. Tá je na Bratislavskom hrade, kde sa uskutoční metodický deň špeciálne pre pedagógov.

"Táto škola hrou je pripravená na štvrtok 27. apríla o 14. hodine v spolupráci s Metodicko-pedagogickým centrom. Počas prehliadky výstavy si učitelia vyskúšajú vzdelávací program pre školy s názvom Bratislava v čase Asterixa a Obelixa. Dozvedia sa ako využiť výstavu vo vzdelávacom procese i spôsob uplatnenia k nej pripravených pracovných listov. Pre žiakov sú pripravené interaktívne úlohy, ktoré podnecujú ich aktivitu počas lektorovanej prehliadky. Učitelia sa môžu prihlásiť do 25. 4. na adrese bratislavskyhrad@snm.sk," uviedla pre TASR Andrea Litváková z Historického múzea SNM.

Zároveň k tejto expozícii pokračujú voľne prístupné tematické prednášky v hradnej Hudobnej sieni, kde sa záujemcovia od rôznych odborníkov veľa dozvedia o živote Keltov u nás a vtedajšej podobe mesta. Najbližšie vo štvrtok (27.4.) o 16. h Alena Šefčáková z Prírodovedného múzea SNM predstaví bratislavských Keltov očami antropológa.

"Takéto nálezy nám prostredníctvom antropologických analýz približujú nielen konkrétne tváre a postavy tvorcov rôznych pravekých kultúr, ale aj prezrádzajú veľa o ich každodennom živote, stravovaní alebo chorobách. Spôsob pochovania vypovedá o spoločnosti, z ktorej mŕtvy pochádzal, približuje nám jej zvyky a rituály, prípadne okolnosti smrti. Takto sa môžeme postaviť zoči-voči aj tajomným Keltom – 'národu, ktorý vyšiel z temnôt'," spresnila Litváková.

Do konca októbra prebieha súťaž pre deti Objav keltskú Bratislavu. Na spomínanej výstave dostanú malí návštevníci textového sprievodcu s úlohami. V pátraní po Keltoch môžu pokračovať aj mimo Bratislavského hradu a mapa ich dovedie k ďalším miestam. Nimi sú Múzeum kultúry Chorvátov na Slovensku v Devínskej Novej Vsi a expozícia Štyritisíc rokov osídlenia Devínskej Novej Vsi, Pálffyho palác Galérie mesta Bratislavy s expozíciou Keltská mincovňa v Bratislave, Keltská pec v Starej radnici Múzea mesta Bratislavy a Hrad Devín.

"Na tých miestach dostanú deti od sprievodcu pečiatku. Ak vyzbierajú aspoň štyri z piatich, vhodením ústrižku s pečiatkami do žrebovania môžu sa zaradiť o vecné ceny. Zároveň dostanú i malú odmenu," sľubuje Litváková.