Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Peter Lipa o auguste '68: Všetko bolo ináč, ako sme si mysleli

Spevák Peter Lipa, archívna snímka. Foto: TASR/Dano Veselský

Udalosti z roku 1968 Petra Lipu veľmi zasiahli. Na vydanie piesne sa však odhodlal až po rokoch. Náhoda mu prihrala do cesty textára, ktorý udalosť spracoval, hoci naživo si ju pamätať nemôže.

Bratislava 21. augusta (Teraz.sk) - Bol to veľký šok, celú našu generáciu to veľmi poznamenalo, hovorí hudobník Peter Lipa päťdesiat rokov po udalostiach augusta 1968. K dramatickému roku sa vrátil aj v piesni 68. Anglický text Juraja Palieska doplnil slovenský rap z dielne Opaka.

Angličan kričal "tanky, tanky"

V predvečer 21. augusta 1968 hral Peter Lipa so svojou kapelou koncert v bratislavskom Véčku. Následné debaty a popíjanie na internáte prerušili nečakané udalosti. „Naraz prišiel nejaký Angličan, ktorý kričal 'tanky, tanky',“ spomína známy jazzman. Čo sa deje, pochopili, až keď vyšli na Radlinského ulicu, kde stáli rady tankov. „Zistili sme, že sme zmenili národnosť, existenciu a že všetko je ináč, ako sme si mysleli,“ približuje svoje pocity hudobník. Na druhý deň ráno vyšli všetci do ulíc. Podľa Lipu silno rezonovala hlavne otázka, „čo ďalej...“.

Text mu prihrala náhoda


Pieseň o dramatickom roku vznikla náhodou. Pred pár rokmi stretol Peter Lipa mladého textára Juraja Paliesku z Púchova. Poslal mu niekoľko anglických textov, medzi nimi aj text o roku 1968. „To ma veľmi prekvapilo, že človek, ktorý to asi ani nezažil, sa naraz k tomu vyjadruje. Vtedy som mal pocit, že by som sa k tomu mohol vrátiť aj ja, lebo hovorím, že to bola pre mňa veľmi silná injekcia, citové pohnutie, zmenilo to naše životy,“ hovorí Peter Lipa.

Pripomienka tragickej udalosti


Juraj Paliesek napísal text pri príležitosti 40. výročia okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy. Informácie si naštudoval sám, história ho vždy zaujímala. „Hovorí sa, že umenie je večné a preto dúfam, že aj táto pieseň bude vždy ľuďom pripomínať túto historickú a tragickú udalosť v našich dejinách,“ objasňuje, ako slová vznikli. Jeho počin sa dostal aj do finále medzinárodnej pesničkovej súťaže UK Songwritting contest.

Opakovi pomohli mamine spomienky


Aby však piesni, venovanej predovšetkým domácemu publiku, všetci rozumeli, oslovil Peter Lipa k spolupráci aj rapera Opaka. „Dal som mu noviny zo šesťdesiateho ôsmeho, nejaké materiály, aj sme sa stretli a potom mi povedal, že diskutoval o tom aj so svojou mamou,“ vysvetľuje hudobník, ako pesnička dostala ďalší rozmer.



Zážitok z piesne umocňuje videoklip poskladaný z ikonických fotografií Ladislava Bielika, ktoré zachytávajú vtedajšiu situáciu v uliciach. Pieseň vyšla na albume Petra Lipu 68 (2012) pod názvom Hopeful Spring and Weeping Summer.