Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

FOTO: PETER NAGY: Vraciam sa do Prešova, kde som mal prvý koncert

Peter Nagy v sedemnástich rokoch a dnes Foto: TASR/H.Mišovič a archív P.Nagya

Peter Nagy na jeseň oslávi spolu s publikom 30 rokov na česko-slovenskej hudobnej scéne.

Bratislava 24. augusta (TASR) - Slovenská hudobná legenda Peter Nagy pokračuje v jubilejnom turné, aj na jeseň oslávi spolu s publikom 30 rokov na česko-slovenskej hudobnej scéne. Po veľkom úspechu jarných koncertov sa spevák, skladateľ, textár a producent rozhodol pokračovať v turné The Best Of 30 rokov.

Priaznivci všetkých vekových kategórií si v siedmich slovenských mestách vychutnajú megahity Petra Nagya a skupiny Indigo. Začína 2. októbra v Tatranskej Lomnici, ďalšími mestami budú Vranov (3.10.), Bardejov (4.10.), Prešov (6.10.), Košice (7.10.), Liptovský Mikuláš (8.10.) a Trnava (12.10.).

Peter Nagy v Lucerne
Foto: Archív Petra Nagya


„Koncertný program je zostavený z hitov celej mojej kariéry. Zvuk je rokmi rockovejší a aranžmány viac gitarové. Na koncertoch ponúkame prepracovanejšie a dlhšie verzie známych hitov. Spolu s kapelou Indigo sme ich rokmi hrania vyšperkovali na súčasnú podobu. Takto sme ich nahrali aj na album ROCKmi overené. Výročné koncerty musia obsahovať tie najznámejšie hity, práve preto som rád, že paradoxne na turné k 30. výročiu sa veľmi ujala de facto nová pieseň Agáty z nového albumu,“ uviedol pre médiá Peter Nagy.

Peter Nagy a Indigo dnes
Foto: Archív Petra Nagya


Priaznivci všetkých vekových kategórií sa môžu tešiť na megahity z autorskej dielne Petra Nagya. Spevák vystúpi aj v rodnom Prešove, kde pred rokmi začínal hudobnú kariéru. „Teším sa na koncerty na východe Slovenska. V rodnom Prešove som mal svoj vôbec prvý koncert. Tu som vyrastal a tu som hral s prvými kapelami. Sníval som, že raz budú ľudia poznať moje piesne. V košickom rádiu som nahral svoj prvý hit Profesor Indigo s kapelou gitaristu Karola Witza, ktorý predtým hrával v Moduse a Collegium Musicum Mariána Vargu,“ dodal spevák.

Archívne foto. Peter Nagy.
Foto: Archív Petra Nagya


Ikonu českej a slovenskej hudobnej scény bude na koncertoch sprevádzať kapela Indigo v zostave Mišo Kovalčík (gitarista a kapelník), Luboš Ďurech (basgitarista), Marek Mečiar (klávesák) a Jan Lau (bubeník). „Zostava Indiga zostáva nezmenená. Cítim, že teraz sme veľmi dobre zohratí. Máme aj spoločný humor, čo je pre mňa bytostne dôležité, pretože humor rieši veľa,“ uzavrel Nagy.

Peter Nagy a Indigo v roku 1989. P.Maták, M.Okáľ, P.Nagy, P.Kliment, P.Farnbauer, L.Kozusznik
Foto: Archív Petra Nagya


Peter Nagy vydal v apríli nový album s názvom ROCKmi overené. Novinku uviedli v Prahe do života stálice umeleckého sveta Miroslav Donutil, Eva Holubová, Lenka Filipová a Miro Žbirka. CD ROCKmi overené vyšlo po šiestich rokoch od ostatného album, obsahuje rovný tucet rockovejšie prepracovaných piesní, medzi nimi Sme svoji, Bosorkine slzy, Korálky od Natálky, So mnou nikdy nezostarneš, Revolver a muzika či Marcel z malého mesta. Okrem tejto novinky vyšli v júli v edícii Opus 100 aj dva albumy z Petrovej predchádzajúcej diskografie Mne sa neschováš a Ale.

TASR informovala PR manažérka spoločnosti Propaganda House Nora Krchňáková.