Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Peter Nagy začal cestu za fanúšikmi na Pianko Tour

Peter Nagy. Pianko Tour. Foto: René Miko

Sprevádzať na koncertoch ho bude klavirista Pavol Bartovic a sláčikové kvarteto.

Bratislava 18. októbra (TASR) – Peter Nagy začal v týchto dňoch cestu za svojimi fanúšikmi. Pianko Tour je názov koncertnej šnúry, na ktorej svoje známe piesne zahrá a zaspieva v aranžmánoch. Sprevádzať na koncertoch ho bude klavirista Pavol Bartovic a sláčikové kvarteto. Hneď prvý koncert v Bratislave mal veľký úspech.

„Som veľmi milo prekvapený reakciami divákov. My sme s Pavlom Bartovicom a so sláčikármi dlho skúšali. Potreboval som sa zmestiť do pocitu, že za mnou sedia ľudia, ktorí hrajú veľmi presne a veľmi dobre. My sme s kapelou zvyknutí hrať tak bigbeatovo a uvoľnene. Takže som si musel na tento pocit zvykať. A to, že sa to podarilo, je úžasné, som nadšený a ďakujem mojim spoluhráčom aj fanúšikom,“ vyznal sa po bratislavskom koncerte Peter Nagy.

„Skladby, ktoré hrám na turné, som snažil vyberať podľa želaní fanúšikov na sociálnych sieťach. Ale za tých 33 rokov sa mi nazbieralo veľa piesní, ktoré by chceli ľudia počuť. A tak som vybral tie, ktoré mi najviac ležali na duši - Agáty, Udobrenia, Nad nami zomrel skladateľ alebo Bufet Viola a tie som potom preložil známymi piesňami,“ spresnil spevák.

Petra na turné sprevádza klavirista Pavol Bartovic. Okrem neho si Peter Nagy pozval aj sláčikové kvarteto zložené z členov orchestra Národného divadla a Slovenskej filharmónie v zložení Milan Adamec, Miriam Kaiserová, Júlia Bolebruchová a Ján Pospíšil.

„Zo spolupráce s Petrom Nagyom sa veľmi teším. Je to výnimočný človek s pozitívnym myslením a dobre nám to spolu ladí. Stáť pred vypredanou sálou je pre mňa veľká satisfakcia. Venovali sme tomu časť svojho života a poctivo sme skúšali. Je príjemné počuť, ako ľudia spievajú všetky skladby,“ doplnil Pavol Bartovic.

„Už roky som to chcel urobiť. Pochopil som to na poslednom turné k 30. výročiu, keď som spieval pieseň Agáty. Ľudia nato veľmi krásne reagujú, dokonca až tak pekne, že na facebook mi začali niektorí vypisovať, že si to chcú nechať zahrať na pohrebe. Možno sa niekto usmeje, ale zistíte, že to myslia veľmi vážne. Takéto turné som už dávno chcel urobiť, toto bol posledný popud. Vždy, keď som robil albumy, tak dve – tri pesničky som robil iba podľa seba. Nie s ambíciou, aby sa to stalo hitom, ale aby som napísal pesničku, ktorú som chcel napísať. Milenci na snehu je civilizačná pieseň, to sme my, rozohriati ako milenci, ale realita nás vždy schladí. Alebo Bufet Viola je pesnička o tom, že starí ľudia už berú všetko inak, ako ľudia, ktorí si myslia, že ich život je v nekonečne,“ objasnil zámer turné Peter Nagy.

Pianko Tour pokračuje 19. októbra v Trenčíne, ďalšími zastávkami budú Trnava (20.10.), Žilina (22.10.), Martin (23.10.), Banská Bystrica (24.10.), Lučenec (6.11.), Poprad (8.11.), Prešov (10.11.), Levoča (11.11.), Michalovce (13.11.), Košice (14.11.) a Humenné (16.11.).

Vstupenky sú dostupné v sieti Ticketportal. TASR informovala Nora Krchňáková z agentúry NK Factory.