Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Horúce francúzske bozky objektívom vojnového fotografa

Foto: www.peterturnley.com

Veterán vojnovej fotografie Peter Turnley vyráža dych sentimentálnymi momentkami z francúzkej metropoly Paríža. Zábery z knihy French Kiss predstavil v Budapešti.

Bratislava/Budapešť 27. septembra (TASR) - Fotografie zo svojej najnovšej knihy French Kiss vystavuje v priestoroch budapeštianskeho Etnografického múzea americký vojnový fotograf Peter Turnley, ktorý od roku 1978 žije v Paríži a 35 rokov priebežne zachytáva na fotografiách všedný život ľudí francúzskej metropoly.

Turnley v Budapešti otvoril 25. septembra aj výstavu 14. ročníka World Press Photo, ktorá bude spolu s jeho fotografiami prístupná verejnosti v maďarskom hlavnom meste do 26. októbra.

Foto: www.peterturnley.com


"Verím, že fotografia má silu dotknúť sa srdca diváka. Som optimista, žijeme v dobe, keď sú informácie veľmi dôležité a veľkým nepriateľom je často ignorácia. Vnímam nedostatok pochopenia komplexnosti mnohých situácií. Stále verím, že fotografia zohráva veľmi silnú úlohu spájať ľudí, pomáhať im vzájomne lepšie si porozumieť," povedal pre TASR 59-ročný fotograf.

Fotografie z najnovšej knihy French Kiss vystavuje od štvrtka 25. septembra 2014 v priestoroch budapeštianskeho Etnografického múzea americký vojnový fotograf Peter Turnley (na snímke), ktorý od roku 1978 žije v Paríži a 35 rokov priebežne zachytáva na fotografiách všedný život ľudí francúzskej metroply. Turnley v Budapešti otvoril aj výstavu 14. ročníka World Press Photo, ktorá spolu s jeho fotografiami bude prístupná verejnosti v maďarskom hlavnom meste do 26. októbra.
Foto: TASR/Ladislav Vallach


Jeho čiernobiele snímky prezentované v Budapešti z uvedenej knihy sú nežným, vtipným, a zmyselným pohľadom na Paríž, ktorý ponúka zreteľný kontrast k tvrdej realite zobrazenej v jeho fotožurnalistickej tvorbe.

Foto: www.peterturnley.com


Turnley, známy zobrazovaním ľudského bytia vo vojnových konfliktoch a prírodných katastrofách, začiatkom 80. rokov minulého storočia pracoval aj ako asistent slávneho francúzskeho fotografa Roberta Doisneaua. Známym fotografom je aj jeho dvojča David.

Tu bude player


Peter Turnley pracoval najmä pre americký týždenník Newsweek, pre ktorý pokrýval udalosti konfliktov v Perzskom zálive, Bosne, Somálii, Rwande, Južnej Afrike, Čečensku, na Haiti, protesty v Číne v roku 1989, izraelsko-palestinský konflikt, ale aj udalosti v Afganistane, Kosove a v Iraku. Fotografoval následky katastrof i teroristického útoku proti USA v roku 2011. Bol očitým svedkom pádu Berlínskeho múra i komunistického režimu vo východnej Európe.

Foto: www.peterturnley.com


Turnley získal množstvo ocenení, vrátane viacerých cien na prestížnej súťaži World Press Photo.

Foto: www.peterturnley.com