Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

VIDEO: Muchova Uzdravená dievčina sa na známkach rozletí do sveta

Na snímke vpravo veľvyslankyňa Českej republiky na Slovensku Lívia Klausová a autor František Horniak predstavujú poštovú známku Alfons Mucha – maľba "Buď pozdravený požehnaný prameň zdravia" v hoteli Thermia Palace v Piešťanoch 25. novembra 2015. Foto: TASR/Martin Palkovič

Známka v nominálnej hodnote 1,20 eura vychádza v emisii Umenie v náklade 80.000, jej autorom je František Horniak.

Piešťany 25. novembra (TASR) – Novú poštovú známku s obrazom Alfonsa Muchu uviedli dnes v Piešťanoch v kúpeľnom hoteli Thermia Palace. Je to miesto, kde je dielo svetoznámeho umelca s názvom Buď pozdravený požehnaný prameň zdravia inštalované od roku 1932, kedy ho daroval na znak vďaky za uzdravenie svojej dcéry. Známka v nominálnej hodnote 1,20 eura vychádza v emisii Umenie v náklade 80.000 kusov, jej autorom je František Horniak.




Na známke je v detaile dievčina - maliarova dcéra, za ktorou Mucha opakovane prichádzal do Piešťan. „Tak, ako bolo pre kúpele Piešťany v 30. rokoch minulého storočia veľkou poctou prijatie obrazu od autora, je dnes pre nás poctou, že sa tento nádherný motív dostal na poštovú známku. Snáď bude zdobiť listy, ktoré prinášajú dobré správy,“ uviedla v súvislosti s vydaním známky pre TASR hovorkyňa Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany, a. s., Miroslava Robochová. Veľkorozmerný obraz tejto najvýznamnejšej maliarskej osobnosti európskej secesie a jednej z určujúcich osobností českého maliarstva je umiestnený nad vchodovými dverami secesnej reštaurácie Thermia Palace a je oň neutíchajúci záujem zo strany návštevníkov. Aj pre jeho pohnutý osud, keď ho v roku 2000 ukradli a do pátrania bol zapojený aj Interpol. V roku 2004 sa obraz podarilo zachytiť pri odovzdávaní nasadenému kupcovi. Po nutnom reštaurovaní sa na pôvodné miesto vrátil v roku 2006. Na dnešnom uvedení bola pre záujemcov k dispozícii aj príležitostná poštová pečiatka, obálka prvého dňa i poštový hárček.

Piešťanské Balneologické múzeum otvorilo dnes vo svojich výstavných priestoroch vo Vile dr. Lisku výstavu Z tvorby Alfonsa Muchu. Sú na nej unikátne fotografie, originálne diela, katalógy a publikácie zapožičané zo zbierok Múzea Brněnska a Poštovného múzea v Prahe. "Zaradili sme dobové zábery z umelcových pobytov v Piešťanoch, z Ivančíc, rodnej obce Alfonsa Muchu, sme si z muzeálnej expozície požičali viaceré predmety viažuce sa k jeho životu,“ povedal riaditeľ múzea Vladimír Krupa. Výstavu dopĺňajú katalógy výstav, Muchove knihy a knihy o Muchovi. Časť výstavy prezentuje priamo obraz, ktorý namaľoval a daroval kúpeľom, jeho históriu a tiež vznik novej poštovej známky s detailom Uzdravenej dievčiny. Výstava potrvá do 10. februára 2016.



Na snímke vpravo autor poštovej pečiatky vytvorenej pri príležitosti inaugurácie známky Alfons Mucha – maľba "Buď pozdravený požehnaný prameň zdravia", pečiatkuje záujemcom novú známku v hoteli Thermia Palace v Piešťanoch 25. novembra 2015.
Foto: TASR/Martin Palkovič


Na snímke autor poštovej známky Alfons Mucha – maľba "Buď pozdravený požehnaný prameň zdravia" a zároveň víťaz ankety o najkrajšiu známku roka 2014, ktorou sa stala známka s názvom Peter Michal Bohúň – Podobizeň umelcovej manželky Žofie František Horniak v hoteli Thermia Palace v Piešťanoch 25. novembra 2015.
Foto: TASR/Martin Palkovič


Na snímke vpravo autor poštovej známky Alfons Mucha – maľba "Buď pozdravený požehnaný prameň zdravia" František Horniak pod originálom nástennej maľby Alfonsa Muchu v hoteli Thermia Palace v Piešťanoch 25. novembra 2015.
Foto: TASR/Martin Palkovič