Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Plamienok vydal liečivú knihu, ktorá pomáha prekonaťstratu blízkeho

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Knihu, ktorá vstupuje do sveta detí, približuje sa im, hovorí ich jazykom a zároveň približuje svet detí a ich pocity dospelým, ilustrovala Mirari Sagarzazu.

Bratislava 15. marca (TASR) - Nezisková organizácia Plamienok dnes v Bratislave predstavila knihu, ktorá má pomôcť deťom či ich príbuzným po strate blízkeho človeka. Rozprávkový príbeh šesťročnej Ajky a jej psa Grofa s názvom Dobrodružstvá v krajine sopiek vytvoril pre slovenské deti španielsky psychoterapeut Iván Gómez.

"Pracujem už 15 rokov s deťmi a rodinami, ktoré stratili niekoho blízkeho. Počas tohto obdobia som sa veľa naučil nielen od nich, ale aj z vlastných životných strát, ktorými som prešiel," uviedol autor terapeutického príbehu. "Každý potrebuje miesto, aby sa zotavil, aj ja mám také miesto v mojej domovine, na jednom z Kanárskych ostrovov," prezradil Iván Gómez s tým, že príbeh knižky vznikol na sopečnom ostrove Lanzarote s cieľom pomôcť iným, ale aj samotnému autorovi. "Bola to niekoľkohodinová práca. Nie som nijaký génius, ale bol som napojený na uzdravujúcu silu miesta a niekto mi pomáhal príbeh napísať," dodal španielsky psychoterapeut a odborný garant Poradenského centra Plamienok, ktorý otvorili v roku 2011.

"Verím, že obohatí život a dušu tým, ktorí si ju raz prečítajú," uviedla novú knižku riaditeľka neziskovej organizácie Plamienok Mária Jasenková. Hrdinovia rozprávkového príbehu - Ajka a Grof putujú cez krajinu sopiek, príbeh jemne, v náznakoch a symboloch ponúka odpovede na otázky, ktoré trápia dievčatko po smrti matky. "Prichádzajú do krajiny sopiek, kde je prázdno tak, ako majú deti prázdno, keď stratia niekoho blízkeho, hnevajú sa spolu, kričia spolu, čo je cesta ako dostať zo seba bolesť," uviedla pre TASR Mária Jasenková. "Je to paralela medzi tým, ako možno nájsť cestu späť do nového života, nikdy nebude taký istý, ale bude nový a veríme, že aspoň chvíľkami opäť človek môže zažívať radosť."

Knihu, ktorá vstupuje do sveta detí, približuje sa im, hovorí ich jazykom a zároveň približuje svet detí a ich pocity dospelým, ilustrovala Mirari Sagarzazu. Na prezentácii sa stretli odborníci, lekári a psychológovia spolu s tými, ktorí ich pomoc potrebovali. A nechýbal ani skutočný pes Grof, citlivý a múdry labrador, ktorý pomáha deťom v Plamienku a zúčastňuje sa i na návštevách v rodinách. Knihu, ktorá má deťom aj dospelým "ukázať, kadiaľ vedie cesta z bolesti smerom späť k momentom radosti", si môžu záujemcovia objednať a zakúpiť priamo na www.plamienok.sk.