Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

VIDEO: Anglický spevák Paul Young otvoril 16. Ples v opere

Na snímke historická budova Slovenského národného divadla, v ktorom sa konal 16. ročník dobročinného Plesu v opere 9. januára 2016 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Druhýkrát v histórii tohto podujatia sa tejto pocty dostalo mužovi, pred rokom to bol jeho kolega a priateľ, anglický spevák Rick Astley.

Bratislava 9. januára (TASR) – Doslova pred pár minútami sa začala slovenská plesová sezóna. Otvára ju v rámci dlhoročnej tradície bratislavský Ples v opere. Už 16. ročník tohto prestížneho a dobročinného podujatia v historickej budove Slovenského národného divadla otvoril o 20. hodine slávnostným úderom na gong 59-ročný anglický spevák a skladateľ Paul Young. Druhýkrát v histórii tohto podujatia sa tejto pocty dostalo mužovi, pred rokom to bol jeho kolega a priateľ, anglický spevák Rick Astley. A 14 ročníkov pred ním to boli vždy iba dámy umeleckého sveta. Jednu vec však organizátori nezmenili, už po 16. raz bude plesových hostí sprevádzať dáma, známa moderátorka Vera Wisterová.

Režisérkou Plesu v opere je rovnako ako minulý rok česká choreografka Jana Burkiewicz, hudobným dramaturgom skladateľ, producent a hudobník Oskar Rózsa. Okrem hviezd plesu Paula Younga v programe vystúpia aj Janko Lehotský, Oskar Rózsa, Eugen Vizváry, František Griglák a Martin Valihora, ktorí oživia hudbu legendárnej hudobnej skupiny Modus, Katka Knechtová, Jana Kirschner, Peter Lipa, Dan Bárta, Ondřej Brzobohatý, orchester Cigánski diabli a ďalší umelci.

Čestný plesový výbor je tohto roku zostavený opäť zo známych osobností, sú nimi herečka Emília Vášáryová, ambasádorka dobročinného poslania Plesu v opere, Eva Blahová, profesorka operného spevu, herec Martin Huba, generálny riaditeľ SND Marián Chudovský, Pavol Lančarič, generálny riaditeľ Orange Slovensko, Elena Kohútiková, zástupkyňa generálneho riaditeľa VÚB banky, Jaromír Pastorek, splnomocnenec vlády pre výskum a inovácie, a Ľubica Vargicová, sopranistka Opery SND.



Výťažok zo 16. dobročinného Plesu v opere poputuje Nadácii SOCIA na zriadenie a prevádzku štvrtého Centra včasnej intervencie (CVI) na Slovensku, ktoré má pribudnúť v Banskej Bystrici. Ide o veľkú spádovú oblasť, v ktorej akútne chýba pomoc zariadenia včasnej intervencie. Primárnym cieľom CVI je poskytovať odborné služby a pomoc rodinám s deťmi (do sedem rokov), ktorých vývin je z rôznych dôvodov ohrozený či oneskorený. Bezplatne ponúka sprevádzanie a poradenské služby sociálneho pracovníka, fyzioterapeuta, špeciálneho a liečebného pedagóga, psychológa či logopéda. Na Slovensku fungujú tri centrá v Bratislave, Žiline a Prešove, pričom všetky vznikli v roku 2015.

Ples v opere začal písať svoju históriu v roku 2001. Na začiatku bol zámer nadviazať na plesovú tradíciu, ktorá sa pestovala v mestách po celom Slovensku. Prvou hviezdou v roku 2001 bola speváčka Lucie Bílá, moderátorkou Alena Heribanová. Ples v opere našiel svoje miesto v historickej budove Slovenského národného divadla v Bratislave, ktorá sa spája s vrcholnými umeleckými aj spoločenskými podujatiami. Plesu sa opätovne dostalo tej cti, že nad ním prevzala záštitu Bratislava, hlavné mesto Slovenskej republiky. Každoročne ho poctia svojou prítomnosťou významné osobnosti spoločenského a hospodárskeho života.



Na snímke vľavo herec Lukáš Latinák s manželkou Annou prichádzajú na 16. ročník dobročinného Plesu v opere 9. januára 2016 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann


Na snímke herec Martin Huba s manželkou Dagmar prichádzajú na 16. ročník dobročinného Plesu v opere 9. januára 2016 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann


Na snímke vpravo prezident Hasičského a záchranného zboru SR Alexander Nejedlý a vľavo redaktorka televízie Markíza Danica Kleinová prichádzajú na 16. ročník dobročinného Plesu v opere 9. januára 2016 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann


Na snímke vpravo tanečník Peter Modrovský a vľavo moderátorka Adela Banášová prichádzajú na 16. ročník dobročinného Plesu v opere 9. januára 2016 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann


Na snímke vľavo herečka Monika Hilmerová, vpravo jej manžel Jaro Bekr prichádzajú na 16. ročník dobročinného Plesu v opere 9. januára 2016 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann


Na snímke neurológ Pavel Traubner s manželkou Katarínou prichádzajú na 16. ročník dobročinného Plesu v opere 9. januára 2016 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann


Na snímke uprostred herec František Kovár s manželkou Danielou prichádzajú na 16. ročník dobročinného Plesu v opere 9. januára 2016 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann


Na snímke uprostred Šéf Pro-Hokeja Richard Lintner s manželkou Danielou prichádzajú na 16. ročník dobročinného Plesu v opere 9. januára 2016 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann


Na snímke podnikateľ Boris Kollár, ktorého sprevádza Andrea Heringhová, prichádzajú na 16. ročník dobročinného Plesu v opere 9. januára 2016 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann


Na snímke herec Valdimír Černý s manželkou Ivetou prichádzajú na 16. ročník dobročinného Plesu v opere 9. januára 2016 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann