Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Hviezdou 16. Plesu v opere bude Paul Young

Na snímke spevák Paul Young, hviezda zajtrajšieho dobročinného 16. plesu v opere, počas tlačovej konferencie 8. januára 2016 v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Moderátorkou plesu bude Vera Wisterová.

Bratislava 8. januára (TASR) – Na Slovensku začína plesová sezóna, už tradične ju o necelých 24 hodín otvorí Ples v opere. V poradí 16. ročník tohto prestížneho a dobročinného podujatia v historickej budove Slovenského národného divadla otvorí v sobotu 9. januára už tradičným slávnostným úderom na gong spevácka hviezda anglickej hudobnej scény Paul Young.

Kto je Paul Young ?

Paul Antony Young (*17. januára 1956, Luton, UK), učeň anglickej automobilky Vauxhall Motors, začínal v skupine Kat Kool & The Kool Kats.

Od roku 1977 hral so skupinou Streetband, v decembri 1979 založil skupinu Q-Tips, od roku 1982 je na sólovej dráhe.

Už jeho prvý album No Parlez, vydaný v roku 1983, viedol rebríček albumov, rovnako aj druhý The Secret Of Association, vydaný v roku 1985.

Jeho sprievodná skupina mala názov Royal Family.

Paul Young mal v singlovej TOP 40 hitparáde 15 skladieb, najväčšími hitmi boli Wherever I Lay My Heart, v júli 1983 prvá v anglickej hitparáde, a Every Time You Go Away, ktorá bola v júli 1985 prvá v USA.

Na svojom konte má osem štúdiových albumov, ten ôsmy s názvom Rock Swings/On The Wild Side Of Swing vyšiel v júni 2006.

K diskografii patrí aj viac ako desiatka kompilačných albumov, najnovší Remixes & Rarities vyšiel v roku 2013.
„Cesta bola dobrá aj počasie, momentálne je v Anglicku netypicky teplo,“ povedal hosť plesu na úvod dnešného podvečerného stretnutia s médiami. Na otázku, čomu sa venoval v posledných dňoch, dodal: „Stále robím veľa hudby a veľa aj kvôli hudbe cestujem, nedávno som bol v Škandinávii a Austrálii. Už skoro 25 rokov sa venujem charite, na rakovinu chorým deťom. Moji susedia prišli kvôli rakovine o dve deti, preto sa zúčastňujem na charitatívnych podujatiach. Aj tento ples je charitatívnou akciou pre hendikepované deti. V 80. rokoch, keď som bol známou popstar, som bol na podobných podujatiach, ktoré boli na podporu rodín, ktoré išli na dovolenku s deťmi po absolvovaní chemoterapie.“

„Keď som mal 16, chcel som byť v šoubiznise. Mal som vtedy reálnu prácu, ako hovorili moji rodičia. Pracoval som až do 21 rokov a potom som sa dal na hudobnú dráhu. Trvalo mi viac ako päť rokov, kým som sa stal známym,“ doplnil.

O deväť dní oslávi Paul Young 60. narodeniny. „Nebude to veľká oslava, oslavoval som 40 aj 50, teraz mám veľa práce a január je veľmi nabitý, takže oslava bude iba v kruhu rodiny.“

O sebe hovorí, že je dobrým tanečníkom, aj keď za mlada bol ešte lepším. Na bratislavské vystúpenie sa spolu s kapelou pripravoval dva dni v Kodani. Pri tom množstve absolvovaných vystúpení si rád spomína na projekt Live Aid a koncert na poctu Freddiemu Mercurymu. Na plese zaspieva známe piesne zo svojho repertoáru.

„Myslím si, že som mal veľké šťastie, keď sa obzriem dozadu. Mal som 15 rokov veľmi veľký úspech, predtým malý úspech a po tých 15 rokoch opäť malý úspech. Som veľmi rád a som šťastný, že som v hudobnom biznise 35 rokov. Sú tu tie veľké mená ako Queen alebo Elton John, na druhej strane sú aj interpreti a skupiny, ktoré sú známe vďaka jednému hitu. Myslím si, že dnes je veľmi ťažké zarábať si hudbou a dlho sa udržať v hudobnom biznise,“ odpovedal na otázku TASR, ako hodnotí svoju spevácku dráhu.

Režisérkou Plesu v opere bude rovnako ako minulý rok česká choreografka Jana Burkiewicz, hudobným dramaturgom skladateľ, producent a hudobník Oskar Rózsa, moderátorkou Vera Wisterová. Okrem hviezd plesu Paula Younga v programe vystúpia aj Janko Lehotský, Oskar Rózsa, Eugen Vizváry, František Griglák a Martin Valihora, ktorí oživia hudbu legendárnej hudobnej skupiny Modus, Katka Knechtová, Jana Kirschner, Peter Lipa, Dan Bárta, Ondřej Brzobohatý, orchester Cigánski diabli a ďalší umelci.