Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Po 50 rokoch dokončili obnovu renesančnej maľby poškodenej povodňou

Posledná večera od talianskeho renesančného umelca Giorgia Vasariho sa päťdesiatročnej reštavrácii vracia do baziliky Santa Croce vo Florencii, 4. novembra 2016. Obraz bol poškodený povodňou ešte v roku 1966. Foto: TASR/AP

Taliansky umelec Giorgio Vasari vytvoril dielo s názvom Posledná večera pre ženský kláštor ešte v 16. storočí, no povodne v roku 1966 ho vážne poškodili.

Florencia 4. novembra (TASR) - V Talianskom meste Florencia po rokoch náročnej obnovy predstavili dnes maľbu od renesančného umelca Giorgia Vasariho zo 16. storočia, ktorá bola vážne poškodená počas povodní v roku 1966.

Informovala o tom agentúra AP.

Vasari vytvoril toto dielo s názvom Posledná večera pre ženský kláštor. Keďže sa tamojšie mníšky vyhýbali kontaktu s mužmi a maľba bola veľká (6,6 krát 2,6 metra), Vasari maľbu zrealizoval vo svojom ateliéri na piatich drevených doskách, ktoré bolo možné ľahko preniesť a opätovne zložiť v budove kláštora.

Dielo zobrazuje biblickú scénu, v ktorej Ježiš Kristus večeria so svojimi apoštolmi. Maľba bola jednou z tisícov umeleckých diel a kníh, ktoré sa poškodili, keď sa rieka Arno vyliala z brehov a zatopila domy, chrámy a knižnice tohto toskánskeho mesta, pričom pripravila o život približne 100 ľudí.

Zreštaurovaná Posledná večera, ktorú úrady predstavili pri príležitosti 50. výročia tejto prírodnej katastrofy, však bola považovaná za príliš poškodenú bahnom, a preto ju na štyri desaťročia odložili do depozitára.

V roku 2006 talianska spoločnosť OPD zameriavajúca sa na reštaurovanie umeleckých diel zistila, že vďaka moderným technológiám je možné Vasariho dielo zachrániť. Po dvoch rokoch študovania začal tím 13 odborníkov s jeho reštaurovaním.

"Zo začiatku každý tvrdil, že to nie je možné. Bol to dlhý boj, ale dokázali sme to," uviedol šéf OPD Marco Ciatti.

Giorgio Vasari (1511-1574) bol aj architektom a spisovateľom. Preslávilo ho najmä kunsthistorické literárne dielo o renesančných umelcoch Talianska, nazvané Životy najvýznamnejších maliarov, sochárov a architektov.