Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Po ročnej odmlke roztancoval Východnú aj festivalový sprievod

Foto: TASR/Milan Kapusta

Čelo sprievodu tvorili hostitelia. „Nebývalo to vždy tak. Kedysi bolo pravidlom, že sme išli až na samom konci," povedala členka domáceho folklórneho súboru (FS) Kriváň Zuzana Kamenická.

Východná 30. júna (TASR) – Po minuloročnej vynútenej pauze, keď tradičný otvárací sprievod znemožnilo veľmi nepriaznivé počasie, folklórne skupiny dnes popoludní roztancovali vyzdobenú hlavnú ulicu Východnej, ktorá je počas tohto víkendu dejiskom v poradí už 58. ročníka najprestížnejšieho slovenského folklórneho festivalu.

Čelo sprievodu tvorili hostitelia. „Nebývalo to vždy tak. Kedysi bolo pravidlom, že sme išli až na samom konci. No vôbec nezáleží, či ideme prví alebo poslední, podstatné je, že sme sa tu po roku opäť zišli s priateľmi z celého Slovenska. Pre nás je to sviatok, ktorého sa vždy už dlho dopredu nevieme dočkať,“ uviedla pre TASR členka domáceho folklórneho súboru (FS) Kriváň Zuzana Kamenická.

V slnečnej páľave neúnavne spievalo a tancovalo aj veľké množstvo detí. „Východná je vrcholom pyramídy folklórnych festivalov a súťažných prehliadok. Účinkovanie tu je pre nastupujúcu generáciu jedinečnou inšpiráciou,“ vyzdvihla vedúca košického FS Železiarik Antónia Urbanová. „Možnosť vystúpiť vo Východnej je najväčšia pocta, aká sa môže folkloristom na Slovensku dostať,“ doplnil člen seniorskej FS Modrančanka z Trnavy.



Obrovské ovácie zožal 81-ročný Anton Bendík z Hrušova so svojou 125-ročnou heligónkou. „Ľudovú pesničku mám veľmi rád, tak idem za ňou všade, kde môžem, aby som potešil nielen seba, ale aj druhých, a Východná to je ako moja frajerka. Verím, že sa mi ešte splní veľká túžba zanôtiť si tu na vynovenej hlavnej scéne,“ skonštatoval s úsmevom a mladíckou iskrou v oku.