Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Po záverečných koncertoch v Redute cestujú telesá SF na zájazdy

Na archívnej snímke z 12. júna 2013 budova Slovenskej filharmónie. Foto: TASR - Michal Svítok

Všetky tri telesá budú koncertovať už v nedeľu 18. júna.

Bratislava 16. júna (TASR) - Slovenská filharmónia (SF), Slovenský filharmonický zbor (SFZ) a Slovenský komorný orchester (SKO) sa po záverečných koncertoch v bratislavskej Redute vydajú na umelecké zájazdy. Všetky tri telesá budú koncertovať už v nedeľu 18. júna. TASR o tom informovala Martina Tolstova, tlačová tajomníčka SF.

Slovenská filharmónia so šéfdirigentom Danielom Raiskinom sa predstaví vo viedenskom Musikvereine. Sólistom večerov bude klavírny virtuóz Alexei Volodin, ktorý uvedie po boku orchestra dva klavírne opusy Johannesa Brahmsa. "Alexei Volodin je roky spojený s nadáciou Lieven Piano Foundation, vďaka ktorej získal štipendium a teraz sám vyučuje a vedie majstrovské kurzy organizované nadáciou, ktorá bola založená v rodisku Johannesa Brahmsa. V tomto roku oslavuje svoje 30. výročie a koncert filharmonikov zaznie pri tejto príležitosti," spresňuje Tolstova.

Slovenský komorný orchester s členmi orchestra SF vystúpia 18. júna v Španielskej sále Pražského hradu na 21. ročníku odovzdávania európskeho ocenenia Trebbia. "Po boku našich hudobníkov sa predstavia sopranistka Alena Miro, tenorista Miroslav Dvorský a barytonista Pavol Kubáň. Hudobný program večera zaznie pod taktovkou českého dirigenta Jaroslava Kyzlinka," poznamenáva filharmónia.

Mužská časť SFZ so zbormajstrom Jozefom Chabroňom budú 18. júna na českom festivale Smetanova Litomyšl súčasťou uvedenia Schönbergovho monumentálneho diela Piesne z Gurre, trojdielnej kantáty pre päť vokálnych sólistov, rozprávača, spevácke zbory a veľký orchester na slová básne Dána Jensa Petera Jacobsena v nemeckom preklade Roberta Franza Arnolda. "Vokálno-inštrumentálne dielo zaznie vo Festivalovej hale o 19.30 h, kam sa z dôvodu rekonštrukcie štátneho zámku Litomyšl presúvajú všetky koncerty tohto ročníka prestížneho festivalu," uvádza filharmónia k dielu Piesne z Gurre, ktoré zaznie v interpretácii Symfonického orchestra Českého rozhlasu, Nórskeho rozhlasového orchestra, mužskej časti SFZ a Českého filharmonického zboru Brno.

Sólistami večera budú Michael Weinius, nemecká sopranistka Susanne Bernhardová, sólistka Semperovej opery v Drážďanoch Štěpánka Pučálková, sólista Bavorskej štátnej opery Kevin Conners, finalista Medzinárodnej speváckej súťaže Hansa Gabora Belvedere Yngve Sberg. V úlohe rozprávača vystúpi Dietrich Henschel. "Dielo zaznie v naštudovaní mimoriadne úspešného českého dirigenta Petra Popelku. Z Litomyšle sa celá produkcia presunie do Prahy, kde bude uvedená v utorok 20. júna v Štátnej opere Praha," dodáva filharmónia k uvedeniu monumentálnej kantáty, na ktorej skladateľ pracoval 11 rokov, od jari 1900 do septembra 1911.