Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Počas Tatranskej literárnej jari si pripomínajú jubileum J.Rezníka st.

Na snímke spisovateľ a básnik Jaroslav Rezník. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Cieľom podujatia je podľa vedúceho oddelenia kultúry a športu Mestského úradu vo Vysokých Tatrách Jána Bendíka priniesť do regiónu kultúru v podobe písaného slova.

Vysoké Tatry 6. apríla (TASR) – Viac ako 20 spisovateľov zo štyroch krajín Európy sa dnes stretlo vo Vysokých Tatrách na podujatí Tatranská literárna jar. Cieľom podujatia je podľa vedúceho oddelenia kultúry a športu Mestského úradu vo Vysokých Tatrách Jána Bendíka priniesť do regiónu kultúru v podobe písaného slova. Dnes o 18.30 h sa v spisovateľskom dome Timrava v Hornom Smokovci uskutoční aj komorný umelecký program pri príležitosti 75 rokov spisovateľa Jaroslava Rezníka staršieho.

"Cieľom je priblížiť literatúru, teda tvorbu našich hostí čitateľom. Poukázať na špecifiká národnej literatúry, či už českej, alebo dolnozemskej, lebo máme niekoľko spoločných projektov," uviedol pre TASR predseda Spolku slovenských spisovateľov (SSS) Miroslav Bielik. Spisovatelia zo Slovenska, Česka, Čiernej Hory a Srbska sa v piatok (7.4.) zúčastnia besied v knižniciach a školách nielen vo Vysokých Tatrách.

Literáti sa stretnú so študentmi Spojenej školy Dominika Tatarku v Poprade, prihovoria sa čitateľom Podtatranskej knižnice v Poprade i v Mestskej knižnici vo Svite. Vo Vysokých Tatrách ich milovníci písaného slova budú môcť stretnúť vo vilách Flóra a Ilona v Starom Smokovci, ale aj v priestoroch knižnice v Tatranskej Lomnici. 

Podľa Bielika sú práve Vysoké Tatry symbolom nielen štátnosti, ale aj celého Slovenska. "Naši hostia majú záujem práve o návštevu Vysokých Tatier. Zároveň je to aj podnet na zdynamizovanie mimoliterárnych aktivít, ako je napríklad turistika," uviedol.

Svojich 75. narodenín sa dnes dožíva spisovateľ a čestný predseda SSS Jaroslav Rezník starší. Ide o spisovateľa literatúry faktu a literatúry pre deti. Debutoval básnickou zbierkou Váhavosť (1966), napísal ďalších sedem zbierok poézie, osem kníh pre deti a mládež, umelecko-náučný zemepis Po literárnych stopách na Slovensku (1982) a Túry do literatúry: Po literárnych stopách Slovenska (2001). Píše aj recenzie a kultúrno-historické príspevky k významným jubileám národných činiteľov v rámci Roka Ľudovíta Štúra či Roka Jozefa Miloslava Hurbana.

Hlavnými organizátormi literárneho festivalu sú SSS a mesto Vysoké Tatry, ďalšími participujúcimi partnermi sú spisovateľské organizácie zúčastnených krajín, a to Združenie spisovateľov Čiernej Hory, Združenie spisovateľov Srbska a Obec spisovateľov Českej republiky. "Vlani sme realizovali pilotný projekt a okrem slovenských spisovateľov, publicistov a básnikov k nám prišli aj ich kolegovia z Českej republiky. Podujatie sa nám osvedčilo a som rád, že v tomto roku tu môžeme privítať zástupcov ďalších dvoch krajín," uzavrel Bendík.