Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Pod lampou môže v RTVS pokračovať po splnení štyroch podmienok

Štefan Hríb Foto: TASR/Martin Baumann

Diskusná relácia Pod lampou by mohla v RTVS pokračovať, ak jej tvorcovia splnia štyri podmienky. Pred členmi Rady RTVS to dnes vyhlásil generálny riaditeľ verejnoprávnej inštitúcie.

Bratislava 22. januára (TASR) – Diskusná relácia Pod lampou by mohla v RTVS pokračovať, ak jej tvorcovia splnia štyri podmienky. Pred členmi Rady RTVS to dnes vyhlásil generálny riaditeľ verejnoprávnej inštitúcie Václav Mika.

Mika vysvetlil, že mu ide o „štandardizáciu spolupráce“. „Nejaké štandardy boli nastavené v minulosti, no tie nezodpovedajú tomu, aké sú štandardy, s ktorými teraz pracujeme,“ uviedol pre médiá.

RTVS požaduje, aby jej vydavateľstvo W PRESS postúpilo ochrannú známku, ktorú na reláciu má. Zároveň žiada usporiadať záväzky z minulosti. Tvorcovia relácie by sa mali zaviazať k zaplateniu prípadného záväzku v súvislosti so žalobou o 150.000 eur proti RTVS, ktorú prejednáva súd.

Telerozhlas chce publicistickú reláciu vyrábať v budúcnosti sám vo svojich interných kapacitách. „Tým pádom odpadnú všetky problémy, ktoré súvisia so škodami, žalobami, pokutami,“ vysvetlil Mika s tým, že by ich v tomto prípade znášal RTVS.

Štvrtá podmienka je podľa Miku skôr výzvou. Obracia sa na predstaviteľov vydavateľstva, aby uviedli na pravú mieru a ospravedlnili sa za vyjadrenia, ktoré verejne odzneli. „Zmluvná spolupráca je partnerská. Ak si vezmeme atmosféru, v ktorej sa nachádzame s vydavateľstvom W PRESS, tak veľmi partnerská nie je,“ odôvodnil šéf RTVS.

Mediálny rozruch okolo relácie Pod lampou spôsobil fakt, že sa vedenie RTVS nedohodlo s jej tvorcami na pokračovaní spolupráce a podmienkach novej zmluvy. Situáciu sa obe strany pokúsili vyriešiť na stretnutí vo štvrtok 15. januára, ktoré skončilo neúspechom.

Moderátor relácie a šéfredaktor .týždňa Štefan Hríb verejne vyhlásil, že „Mika reláciu definitívne pochoval a zabil“. Za zachovanie relácie sa postavilo viac ako 160 predstaviteľov verejného života, ktorí generálnemu riaditeľovi RTVS adresovali otvorený list.

Mika dnes členom rady vysvetlil, že list považuje za mediálny tlak na rozhodovanie, čo je pre neho neprijateľné. Signatárov listu verejne upozornil, že RTVS podľa zákona nesmie takémuto tlaku podľahnúť. Šéf telerozhlasu zároveň odmietol, že by boli na neho akékoľvek politické tlaky v súvislosti s reláciou. Spolupráca s tvorcami je podľa neho dlhodobo problematická a tieto problémy teraz vyvrcholili.

Programový riaditeľ RTVS Tibor Búza členom rady ozrejmil, že do rokovaní s vydavateľom nešli s cieľom reláciu zrušiť. Náhradu podľa jeho slov nemajú pripravenú. „Potom, čo utíchne mediálny šum, začneme veľmi intenzívne pracovať na možných alternatívach tohto formátu,“ vysvetlil s tým, že by ho chceli vyrábať vo vlastných kapacitách.

Rada napokon zobrala na vedomie výsledok rokovania manažmentu RTVS so zástupcami vydavateľstva W PRESS. Uznesenie podporili všetci prítomní. Vo svojich vystúpeniach sa členovia rady postavili za rozhodnutie RTVS nepokračovať v spolupráci s tvorcami diskusnej relácie.

„V mediálnom priestore nemôžu existovať vyvolené formáty, ktoré má niekto predplatené až do konca života,“ uviedol predseda rady Igor Gallo. Pripomenul, že relácia bola „problémová“ už aj v roku 2009, keď ju vysielal Slovenský rozhlas. Gallo bol vtedy predsedom rozhlasovej rady.

Gallo zároveň odsúdil vyjadrenia tvorcov relácie na adresu generálneho riaditeľa RTVS. „Vyvíjať teraz takýto obludný tlak na Miku sa mi zdá absolútne nefér,“ doplnil.

Podpredseda rady Martin Kákoš nevidí dôvod na to, aby mala relácia Pod lampou výhodnejšie postavenie v RTVS ako iné cyklické formáty. Zároveň je presvedčený, že by RTVS nemala podľahnúť súčasnému mediálnemu tlaku. „Rozhodnutie RTVS uzavrieť istú kapitolu vysielania jednej relácie je štandardným postupom, na ktorý má manažment legitímne právo,“ skonštatoval.