Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Pod Ľubovniansky hrad zavíta Európsky jazzový orchester 2012

Hrad Stará Ľubovňa Foto: TASR/Adriána Antošková

Projekt tohto jazzového orchestra spája najlepších hudobníkov Európy pod vedením rôznych dirigentov už od roku 1998.

Stará Ľubovňa 14. septembra (TASR) - Európsky jazzový orchester 2012 existuje len jeden rok a ich koncert, ktorý sa uskutoční v nedeľu 16. septembra o 19. hodine v Starej Ľubovni pod hradom Ľubovňa, je jedinou príležitosťou, ako ich vidieť naživo na Slovensku. TASR o tom informovala Otília Barlíková z Ľubovnianskeho múzea.

"Projekt tohto jazzového orchestra spája najlepších hudobníkov Európy pod vedením rôznych dirigentov už od roku 1998. Tento rok je v orchestri vybraných 19 hudobníkov zo 16 krajín," objasnila Barlíková. Hlavným dirigentom tejto sezóny je Igor Stetsyuk z Ukrajiny. Ide o skladateľa dirigenta a profesora, ktorý vo svojej práci nepozná hranice. Komponuje symfónie, komornú hudbu, jazz i pop music a je autorom hudby pre viac ako 40 filmov.

Orchester začína svoje turné 7. septembra v Dánsku a končí 20. septembra na Ukrajine. "Svoj program predstaví milovníkom hudby v Poľsku, Nemecku, Českej republike, Rakúsku, Slovinsku, Maďarsku, na Ukrajine, v Dánsku a na Slovensku," doplnila Barlíková. Hudba je moderná, s troškou "old-school" a bola charakterizovaná ako slovanský jazz rock so symfonickými prvkami, je teda intenzívna a dynamická. "Koncert návštevníkov prevedie rôznymi náladami a zažijú viacero výnimočných chvíľ," uzavrela Barlíková.