Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Poetický festival Po stranách Moravy je tento rok na slovenskej strane

Ilustračná snímka Foto: TASR/Jakub Kotian

Festival odštartuje v piatok 28. júla Poetický večer nováčikov v Záhorskej galérii Jána Mudrocha v Senici.

Senica 27. júla (TASR) - V posledný júlový víkend sa Senica, Smrdáky a Hlboké na Záhorí stanú dejiskom šiesteho pokračovania česko-slovenského, záhorácko-juhomoravského letného poetického festivalu s názvom Po stranách Moravy. Koná sa striedavo v oboch krajinách za účasti neprofesionálnych tvorcov poézie i prózy.

Vlani na festivale v Hodoníne sa dvojstranná medzinárodná zostava autorov rozšírila už na štyri krajiny – Česko, Poľsko, Bulharsko a Slovensko. „Spoločný festival bol doteraz vždy vzájomnou tvorivou inšpiráciou literátov, aktivizoval literárne kluby, podnecoval k tvorbe nové literárne talenty a do ponuky kultúrneho leta prinášal spestrenie programu do kúpeľných areálov a galérií,“ uviedla Katarína Soukupová, riaditeľka Záhorskej galérie v Senici, ktorá je organizátorom podujatia.

Festival odštartuje v piatok 28. júla Poetický večer nováčikov v Záhorskej galérii Jána Mudrocha v Senici. V sobotu 29. júla predpoludním tri desiatky prihlásených účastníkov spoznajú pamätihodnosti Hlbokého, v ktorej pôsobil národný buditeľ, kňaz a spisovateľ Jozef Miloslav Hurban a narodil sa tam jeho syn - novinár, spisovateľ a politik Svetozár Hurban Vajanský. Potom sa festival prenesie do kúpeľov Smrdáky, kde bude galavečer s predstavením poézie a hudobnej tvorby účastníkov festivalu.

"Podujatie prinesie viacero tvorivých dielní, súčasťou budú čítačky i výstavy z tvorby viacnásobnej účastníčky festivalu – poetky i výtvarníčky Jarmily Maršálovej z Příbrami a Mariána Náhlika z Koválovca," uviedla Soukupová. Spoluorganizátormi podujatia sú literárne kluby Hodonínska a Záhoria, Mestská knižnica Hodonín a smrdácke a hodonínske kúpele.