Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Tretí deň festivalu Pohoda 2015 otvárali Sendreiovci

Omar Souleyman zo Sýrie spieva počas koncertu na 19. ročníku multižánrového festivalu Bažant Pohoda, 11. júla 2015 v Trenčíne. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Sendreiovcov na hlavnom pódiu striedala formácia Puding pani Elvisovej, známa aj pod skratkou PPE.

Trenčín 11. júla (TASR) – Sendreiovci a Le Orchestroha otvárali dnes na pravé poludnie tretí deň multikultúrneho festivalu Bažant Pohoda 2015. Skupina z Kokavy nad Rimavicou vznikla v roku 1997 a účinkovala už na množstve festivalov a koncertov doma aj v zahraničí, čím si vyslúžila dôveru organizátorov ako opener na hlavnom pódiu.

Kokavčania sa snažia zachovať pôvodnú Rómsku pieseň pre nasledujúce generácie, snažia sa verejnosti ponúknuť rezké aj clivé pesničky. Hudobníci okolo Vlada Sendreia sa aktívne zapájajú do práce kultúrno – výchovného občianskeho združenia Láčho Drom a z ich dielne už vyšlo množstvo projektov na zachovanie Rómskej kultúrnej tradície. K spolupráci si ich už pred štyrmi rokmi prizvala aj známa skupina Para.

Sendreiovcov na hlavnom pódiu striedala formácia Puding pani Elvisovej, známa aj pod skratkou PPE. Začiatky tejto košickej partie siahajú do roku 1995, aj keď debutový album vydali až v roku 2004. Kapela PPE je na Pohode ako doma, bolo to ich ôsme vystúpenie na trenčianskom letisku, ak to sami spočítali. Na festival prišli predstaviť svoj nový, v poradí štvrtý album Tektonická platňa, ktorý vydali v máji. Z neho zahrali songy Prúdy láv, Mezopotámia, Spev sirén či Na vlnách, nechýbali piesne z predchádzajúcich troch albumov, medzi nimi aj úspešná Gramatika. Náladu ešte vystupňoval Peter Pino Ungvölgyi, keď v priebehu koncertu hodil do hľadiska pred pódiom tri nové cédečka.

Slovenská skupina Puding pani Elvisovej počas koncertu na 19. ročníku multižánrového festivalu Bažant Pohoda, 11. júla 2015 v Trenčíne.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa
„Máme veľmi radi tento festival. Vždy sa tešíme, keď na koncerte si ľudia spievajú naše pesničky, dokonca poznali aj skladby z nového albumu, aj texty už poznali, čo je pre nás veľmi povzbudivé,“ uviedol pre TASR po vystúpení Ungvölgyi.

Ani známa prešovská skupina Chiki Liki Tu-a nemladne, jej korene siahajú do roku 1995. V trojici Martin Višňovský, Tomáš Višňovský a Ľubo Petruška zahrala pesničky z nového albumu Slzy tvý mámy, Šedivý a spol., ktorý vydali v marci, medzi nimi Milenka, Prezident, Triedený odpad či Miller. Samozrejme nechýbali známe songy Kristína, Ďakujem (SOZA), Laska moja de si a Monte Carlo (...v šušťakoch). Kapela má za sebou viac ako 1000 koncertov v 15 krajinách, medzi nimi aj na slávnom Szigete v Budapešti, takže môže porovnávať.

„Sziget je väčší a bohatší festival, vypracoval sa na úspešný európsky festival. Na Szigete sme hrali päťkrát, pri našom ostatnom vystúpení bol už Sziget z nášho pohľadu prekomercionalizovaný,“ povedal pre TASR Martin Višňovský.

„Teší nás, ako vyznelo naše dnešné vystúpenie na Pohode, diváci boli skvelí. Je to ten najlepší pocit, keď sa pozrieme do pártisícového hľadiska, ako si spievajú naše pesničky spolu s nami,“ dodal Ľubo Petruška.