Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Kultúra

Pohoda 2016 bude s novým vizuálom aj partnerom, známe sú aj prvé mená

Otec festivalu Michal Kaščák Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Kaščák predstavili prvých desať skupín a interpretov, ktorí prídu 7. až 9. júla 2016 do Trenčína.

Bratislava 16. decembra (TASR) – Prvé stretnutie k jubilejnému, 20. ročníku multikultúrneho festivalu Pohoda 2016 s médiami pripravila dnes popoludní agentúra Pohoda. Pre verejnosť je prvou informácia, že festival sa po 16 rokoch vrátil k svojmu pôvodnému názvu Pohoda. Najznámejší slovenský festival tak pokračuje v trende veľkých európskych festivalov, ktoré postupne prestali v názve používať mená partnerov. Pohoda ukončila spoluprácu so spoločnosťou Heineken Slovensko a značkou Zlatý bažant. Novým partnerom podujatia je banskobystrický pivovar Urpiner. Organizátori predstavili aj nový vizuál festivalu.

Zároveň predstavili prvých desať skupín a interpretov, ktorí prídu 7. až 9. júla 2016 do Trenčína. Sú nimi islandská post-rocková kapela Sigur Rós, britská multiinštrumentalistka a speváčka PJ Harvey, zakladateľ elektroswingu Parov Stelar, gypsy-punková formácia z New Yorku Gogol Bordello, legenda slam poetry Saul Williams, anglický drum & bassový producent Spor, elektroclashoví Chicks on Speed, punk-rapová dvojica z New Jersey s názvom Ho99o9, bluesové voodoo My Baby a elektro-rocková fínska kapela K-X-P.



Anglickú interpretku PJ Harvey prezentujú tri albumy vo výbere Rolling Stone 500 najlepších albumov histórie, osem nominácií na Brit Awards, šesť nominácií na Grammy a ako jediný umelec v histórií aj dve víťazstvá za najlepší album roka Mercury Prize. Týmto zoznamom úspechov sa môže pochváliť Polly Jean Harvey. Na konte má hity ako This is Love, Down by the Water či svetoznámy duet s Nickom Caveom Henry Lee. PJ Harvey okrem ocenení a umiestnení v prestížnych rebríčkoch získala aj čestný doktorát od jednej z londýnskych univerzít. Jej výkladnou skriňou však nie sú sošky a diplomy, ale výborná hudba, ktorou príde doktorka Polly Jean Harvey liečiť na Pohodu aj uši fanúšikov.

Zaujme aj fínska elektro-rocková skupina K-X-P, ktorá sama seba nazýva antikapelou. Možno pre netradičné obsadenie, keď spev, elektronické škatuľky a basu dopĺňajú dvaja alternujúci bubeníci, alebo pre široký zoznam žánrov, z ktorých podľa vlastných slov vychádzajú. Ich živé koncerty spájajú tri základné premenné: neskutočná rytmika, sila a energia.



„To, že sme vydržali 20 rokov, je pre mňa veľmi dôležité, považujem to za silný príbeh, keďže som pri ňom od začiatku. Keď si to vždy spätne beriem, čím všetkým sme prešli, tak to je zaujímavý príbeh. Oslava 20. výročia by nemala byť retrospektívnym spomínaním, má to byť silný, samostatne obhájiteľný ročník, ktorý bude veľmi dobre fungovať. Vyberáme si z histórie zopár mien, ktoré sme chceli zopakovať už dávnejšie, napríklad Gogol Bordelo či Chick on Speed, ale chceme, aby festival sám o sebe dobre fungoval,“ uviedol pre TASR riaditeľ festivalu Michal Kaščák.

Zároveň dodal: „Budeme oslavovať 20 rokov a som až prekvapený, ako silne je to vnímané v zahraničí. Keď niekto vydrží robiť festival 20 rokov, keď si udrží nezávislosť od veľkých festivalových sietí, keď ide svojou tvrdohlavou cestou, cítim, že máme pomerne silný rešpekt u agentov a ostatných kolegov promotérov“.