Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Pokrstili Trilógiu Hrana, 3DVD s hudbou Mareka Brezovského

Na snímke režisér Patrik Lančarič. Foto: TASR - Martin Turanovič

Trilógia Hrana je séria troch samostatných audiovizuálnych diel, ktorá rozvíja tému života a tvorby hudobného skladateľa Mareka Brezovského.

Bratislava 1. marca (TASR) - Projekt Hrana venovaný Marekovi Brezovskému ukončili jeho tvorcovia v pondelok (29.2.) slávnostným uvedením 3DVD Hrana trilógia. Výnimočný nosič odovzdali v bratislavskom Kine Lumiére Marekovým priaznivcom a fanúšikom. Tí si mali možnosť užiť Deň s Marekom Brezovským, v rámci ktorého premietli všetky tri časti trilógie na filmovom plátne.

Trilógia Hrana je séria troch samostatných audiovizuálnych diel, ktorá rozvíja tému života a tvorby hudobného skladateľa Mareka Brezovského (1974-1994). Marek Brezovský za svojho života nevydal žiaden album a jeho hudba nebola vydaná na žiadnom nosiči. Brezovského hudba sa začala medzi ľuďmi šíriť až po jeho smrti. Zomrel na predávkovanie heroínom vo veku 20 rokov. Trilógia zachytáva jeho neobyčajný príbeh v mnohých kontextoch a je autentickým dokumentom o mladosti, talente, hudbe, dobe i spoločnosti.

"Postrihať tie obrovské hodiny materiálu, to všetko malo nejakú postupnosť, takže celý projekt nakoniec trval päť rokov veľmi intenzívnej práce," povedal pre TASR režisér a scenárista Patrik Lančarič. "Dnes sme veľmi šťastní, lebo na začiatku to bol len sen, myšlienka a dnes máme krásne 3DVD v tvare knihy. To, že sa to stalo, je pre nás veľký zázrak," doplnil k novinkovému nosiču, ktorý obsahuje tri tituly - celovečerný dokument Hrana/4 filmy o Marekovi Brezovskom (r. Patrik Lančarič, 2014), Hrana Rockument - hudobný film o koncertnom turné Hrana Tour 2011 (r. P. Lančarič, 2016) a záznam z bratislavského koncertu Hrana Tour 2011 (r. P. Lančarič, 2012).

Na projekte, ktorý je svojím rozsahom ojedinelý a mimoriadny, pracovalo v priebehu rokov 2011 až 2016 viac ako 80 profesionálov z oblasti filmu a hudby. Producentom a kameramanom je Peter Kelíšek, spoluscenáristami a strihačmi sú Maroš Šlapeta a Matej Beneš. Špeciálne poďakovanie za jeho realizáciu patrí Vlaste, Alimu a Mirke Brezovským a Oskarovi Rózsovi. Netradičné 3DVD uviedli do života netradičným spôsobom. "Obrovský podiel na vôbec záchrane Marekovej hudby majú diváci, poslucháči, ktorí si tú hudbu zdieľali v čase, keď nebola ešte dostupná, rovnako to bolo pri filme. Chceli sme symbolicky 3DVD venovať divákom a Marekovým poslucháčom," vysvetlil spôsob uvádzania Trilógie Hrana do života Patrik Lančarič, ktorý 3DVD odovzdal mame Mareka Brezovského pani Vlaste a tá ho venovala náhodnému divákovi v kinosále.

Krst bol spojený aj s premiérou poslednej časti trilógie - Hrana Rockument. Je to dokumentárny film, ktorý zachytáva neopakovateľnú atmosféru rockového turné, plnú silných emócií, vyslovených i nevyslovených spomienok. Film ponúka reakcie fanúšikov a poslucháčov z celého Slovenska a zároveň intímne chvíle Marekových priateľov, na ceste za zavŕšením jeho diela.

Patrik Lančarič ďalej potvrdil, že partia muzikantov okolo Oskara Rózsu spolu s textárkou Mirkou Brezovskou pripravujú vydanie nových pesničiek Mareka Brezovského, ktoré ešte zostali v jeho pozostalosti. "Oskar vybral ďalších 11 vecí, na ktorých pracujú. Hlavná etapa, ktorú nazývame Hrana, sa uzavrela, ale Marekovej hudby ešte zostalo, takže sa máme sa na čo tešiť."

Radosť z nového 3DVD neskrýval ani Marekov otec, hudobný skladateľ, dramaturg, autor populárnych piesní a filmovej hudby Ali Brezovský, ktorý pre TASR povedal: "Je to úžasné, sme aj s manželkou tomu veľmi radi, pretože je to nádherné, je to aj výtvarné krásne. Dali si s tým takú námahu, trvalo to všetko päť rokov, ale sme radi, že sa tomu venovali, že to nenáhlili. Je to krásne a sme radi, že sa to podarilo."