Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Poľsko vyšle do boja o Oscara novinku Andrzeja Wajdu s názvom Powidoki

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Drámu, známu aj pod anglickým distribučným názvom Afterimage, premietli vo svetovej premiére na Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte.

Varšava 28. septembra (TASR) - Poľskú kinematografiu bude v súboji o Oscara za najlepší neanglicky hovoriaci film roka reprezentovať novinka jej žijúcej legendy Andrzeja Wajdu (90) s názvom Powidoki. O rozhodnutí odbornej poľskej komisie, medzi členmi ktorej boli aj Agnieszka Hollandová či Jacek Bromski, informovali dnes poľské médiá.

Príbeh o posledných rokoch života lídra medzivojnovej poľskej avantgardy, maliara, teoretika umenia a pedagóga, konštruktivistu Wladyslawa Strzeminského, ktorý po spoločenských zmenách v krajine nemohol pracovať, pretože bol odporcom socialistického režimu a napokon zomrel v biede v roku 1952, vznikol podľa scenára Andrzeja Mularczyka s Boguslawom Lindom v hlavnej úlohe. Popri výkone hlavného predstaviteľa komisia vyzdvihla kredit režiséra a mimoriadnu kameru Pawla Edelmana.



Drámu, známu aj pod anglickým distribučným názvom Afterimage, premietli vo svetovej premiére na Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte. Mimo súťaž ju uviedli aj na nedávnom národnom festivale v Gdyni, kde získala špeciálnu cenu poroty. V blízkej budúcnosti uvidia film návštevníci festivalov v Ríme, Riu de Janeiro a Pusane. Do poľských kín príde 13. januára 2017.

Poľsko získalo svojho prvého Oscara v spomínanej kategórii iba v roku 2015 vďaka snímke Ida režiséra Pawla Pawlikowského, a to napriek faktu, že sa viaceré poľské filmy ocitli v uplynulých desaťročiach aj v užšom výbere kandidátov na prestížne ocenenie vrátane viacerých Wajdových prác.

Samotný Andrzej Wajda je od roku 2000 laureátom čestného Oscara za celoživotné dielo.

Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) nominovala do boja o Oscara - ocenenie americkej Akadémie filmových umení a vied (AMPAS) - v rovnakej kategórii snímku Eva Nová režiséra Marka Škopa. Galavečer, na ktorom sa verejnosť dozvie už po 89.-krát mená laureátov Oscarov, sa uskutoční 26. februára 2017.