Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Poľský režisér Jerzy Skolimowski dostal v Benátkach Zlatého leva

Na 73. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Benátkach si prevzal Zlatého leva za celoživotné dielo poľský režisér Jerzy Skolimowski, 31. augusta 2016. Foto: TASR/AP

Na slávnostnom odovzdávaní ceny sa zúčastnil aj Jeremy Irons, ktorý hral hlavnú úlohu v Skolimowského filme Fuška z roku 1982 o Poliakoch pracujúcich v Londýne.

Benátky/Varšava 31. augusta (TASR) - Pri dnešnom otvorení 73. ročníka Medzinárodného filmového festivalu v Benátkach si prevzal Zlatého leva za celoživotné dielo poľský režisér Jerzy Skolimowski.

Na slávnostnom odovzdávaní ceny sa zúčastnil aj Jeremy Irons, ktorý hral hlavnú úlohu v Skolimowského filme Fuška z roku 1982 o Poliakoch pracujúcich v Londýne. Prítomný bol aj taliansky minister kultúry Dario Franceschini.

Skolimowski bol hrdinom prvého dňa festivalu, napísala agentúra PAP. Jeho popoludňajšia tlačová konferencia prilákala davy novinárov a filmových kritikov z mnohých krajín. Poľský režisér zároveň poskytol sériu rozhovorov pre zahraničné médiá.

Festival v Benátkach - zo solidarity s obeťami minulotýždňového zemetrasenia v strednom Taliansku - zrušil tradičnú slávnostnú večeru a recepciu, ktoré sa mali konať pri príležitosti dnešného otvorenia. Slávnostný galavečer mal prebehnúť po otváracom ceremoniáli na pláži v Benátkach.

Benátsky filmový festival je spolu s festivalmi v Cannes a Toronte najprestížnejšou prehliadkou, na ktorej sa uvádzajú premiéry celovečerných filmov.

Na tohtoročnej prehliadke v Benátkach, ktorá potrvá do 10. septembra, sa o festivalové trofeje vrátane Zlatého leva bude uchádzať celkovo 20 produkcií, medzi nimi aj diela uznávaných filmárov ako Wim Wenders (Les beaux jours d'Aranjuez), Andrej Končalovskij (Rai), Emir Kusturica (Na mliječnom putu), Tom Ford (Nocturnal Animals), Terrence Malik (Voyage of Time) či Francois Ozon (Frantz).

O laureátoch festivalu rozhodne medzinárodná odborná porota pod vedením oscarového režiséra Sama Mendesa. Nielen v hlavnej súťaži, ale ani rámcovom programe festivalu nemajú zastúpenie ani česká, ani slovenská kinematografia.