Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Multimediálne dielo v Poprade priblíži život Jána Pavla II.

Pápež Ján Pavol II. Foto: TASR/Vladimír Benko

Vyše 130 umelcov, vrátane 56 členov orchestra opery Štátneho divadla Košice, vystúpi počas multimediálneho koncertu o svätom Jánovi Pavlovi II.

Poprad 20. júna (TASR) - Vyše 130 umelcov, vrátane 56 členov orchestra opery Štátneho divadla Košice, vystúpi počas multimediálneho koncertu o svätom Jánovi Pavlovi II. Predstavenie sa uskutoční na Zimnom štadióne v Poprade 28. júna.

"Ide o multimediálne dielo o Jánovi Pavlovi II., ktoré ešte na svete nikde nie je," povedal hlavný organizátor Igor Havrila. Dielo uviedli v Košiciach, pričom na koncerty prišlo vyše 12.000 ľudí. "Predstavenie v Poprade bude jednou zo sprievodných akcií tohtoročnej Levočskej púte, ktorú pápež sám navštívil v roku 1995," uviedol organizátor.

Dielo je zložené z dvoch častí. V prvej tvorcovia predstavia pápežov život, rodinu, školu, záujmy, vojnu a prvé kňazské roky. "Druhú venujeme službe a posolstvu pápeža, ktorého pontifikát je neodmysliteľne spojený aj so Slovenskom. Našu krajinu navštívil celkovo trikrát. V roku 1995 vtedajší pápež zavítal nielen do Popradu, ale aj do Levoče. Oddychoval pri Sliezskom dome a odlietal z letiska Poprad," spomína Havrila.

Na koncerte zaznejú diela svetových skladateľov. Popretkávajú ich televízne zábery, fotografie či reportáže zo života pápeža. Zaznie hudba Verdiho, Mozarta, Pucciniho či Schuberta, ako aj obľúbená pieseň svätca Pán zastavil sa na brehu v podaní 30-členného detského zboru.

Okrem umeleckého stvárnenia sa na multimediálnom koncerte v jednotlivých ukážkach prihovoria divákom na videu aj viaceré osobnosti, ktoré osobne poznali Jána Pavla II. Medzi nimi bude napríklad poľský kardinál Stanislaw Dziwis, slovenský kardinál Jozef Tomko či dnes už zosnulý kardinál Ján Chryzostom Korec.