Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Popredný slovenský operný spevák Martin Malachovský jubiluje

Na archívnej snímke Martin Malachovský Foto: TASR Miroslav Košírer

Od roku 2011 sa Martin Malachovský venuje aj pedagogickej činnosti na Konzervatóriu v Bratislave, pričom jeho žiaci zaznamenali výrazné úspechy.

Bratislava 23. januára (TASR) - Operný spevák (bas) a sólista Opery Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave Martin Malachovský sa dnes dožíva životného jubilea 50 rokov.

V roku 2001 získal za postavu Leporella v Mozartovom Donovi Giovannim v réžii Jozefa Bednárika Cenu literárneho fondu za najlepšie stvárnenú opernú postavu sezóny. Zaujímavosťou je, že účinkoval v životopisnom televíznom filme Rossini's Ghost (Rossiniho duch, 1996) v kanadskej produkcii.

Martin Malachovský sa narodil 23. januára 1968 v Bratislave. Spev študoval na bratislavskej Vysokej škole múzických umení (VŠMU). Vokálne sa ďalej zdokonaľoval na interpretačných kurzoch v talianskej Perugii a v rámci študijného pobytu na Hochschule für Musik und darstellende Kunst v rakúskej Viedni absolvoval majstrovský kurz u svetoznámeho basistu Jevgenija Nesterenka. V roku 1990 sa zúčastnil na Medzinárodnej speváckej súťaži Antonína Dvořáka v českých Karlových Varoch, kde obsadil 3. miesto. V tom istom roku dostal aj štipendium Nadácie Richarda Wagnera a zúčastnil sa wagnerovského festivalu Bayreuther Festspiele. Na základe štipendia od francúzskej vlády, ktoré mu udelili v roku 1991, študoval šesť mesiacov na prestížnom Conservatoire National Supérieur vo francúzskom Paríži.

Sólistom Opery Slovenského národného divadla sa Martin Malachovský stal v roku 1992 po ukončení štúdia na VŠMU. Na doskách SND debutoval ako Bartolo v Mozartovej Figarovej svadbe. V krátkom čase naštudoval množstvo zaujímavých postáv, medzi inými titulnú postavu Dona Quichotta v rovnomennej opere Julesa Masseneta, Leporella z Mozartovho Dona Giovanniho, Figara z Mozartovej Figarovej svadby, Dona Alfonsa z Cosí fan tutte W.A. Mozarta, Dona Basilia z Rossiniho Barbiera zo Sevilly, Dulcamaru z Donizettiho Nápoja lásky, Collina z Pucciniho Bohémy, Timura z Pucciniho opery Turandot, Vodníka z Dvořákovej Rusalky, Dona Alfonsa z Donizettiho Lucrezie Borgie, Escamilla z Bizetovej Carmen, Kráľa z Verdiho Aidy, Ferranda z Verdiho Trubadúra, Mefista z Gounodovho Fausta a mnohé ďalšie.

Predstavil sa na viacerých medzinárodných festivaloch vrátane Mozartfestival Madrid (Španielsko), Maifestspiele Wiesbaden (Nemecko), Pražská jar (ČR), Bratislavské hudobné slávnosti (BHS), Xanten Musikfestspiele (Nemecko), Solothurn Musicfestival (Švajčiarsko), International Opera Festival Miskolc (Maďarsko).

Na koncertných a operných pódiách ho videlo publikum v Taliansku, Nemecku, Rusku, Švédsku, Slovinsku, Holandsku, Belgicku, Švajčiarsku, Maďarsku, Českej republike, Grécku, Portugalsku, Francúzsku, Španielsku, Írsku, Japonsku i v Spojených štátoch amerických. Spolupracoval s mnohými významnými hudobnými telesami a osobnosťami.

Od roku 2011 sa Martin Malachovský venuje aj pedagogickej činnosti na Konzervatóriu v Bratislave, pričom jeho žiaci zaznamenali výrazné úspechy. V roku 2013 úspešne zavŕšil doktorandské štúdium na svojej alma mater a získal akademický titul "doctor artis".

V sezóne 2017/2018 Opery SND účinkuje napríklad v tituloch Krútňava, Tosca, Turandot, Barbier zo Sevilly či Bohéma.