Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Porota Krištáľového krídla 2015 sa zišla na prvom stretnutí

Krištáľové krídlo Foto: TASR

Očakávam, že 19. ročník bude určite lepší ako ročník predchádzajúci, skonštatoval predseda poroty.

Bratislava 5. októbra (TASR) – Prestížne ocenenie Krištáľové krídlo vstupuje do 19. ročníka. Slávnostné oceňovanie laureátov za rok 2015 sa uskutoční 24. januára 2016. Dnes večer zasadla po prvý raz aj porota, ktorá prediskutovala jednotlivé body štatútu a kritérií, ktoré sú stanovené pre nominovanie osobností za rok 2015.

Nomináciu svojho favorita môže zaslať aj verejnosť, ocenenia sa udeľujú v deviatich kategóriách, sú nimi Hospodárstvo, Medicína a veda, Publicistika a literatúra, Šport, Hudba, Rock pop jazz, Divadlo a audiovizuálne umenie, Filantropia, deviatou je Mimoriadna cena. Návrhy na nominácie môže verejnosť zasielať do 30. októbra. Nominačný formulár a pravidlá nominácie sú zverejnené na webovej stránke kristalovekridlo.sk. V termíne od 2. do 14. novembra sa zídu jednotlivé odborné poroty, aby prerokovali došlé návrhy na nominácie.

„Nominačnú kampaň uzatvárame už koncom októbra, aby sa všetko organizačne stihlo. Pokiaľ sa aj po tomto termíne udeje nejaký významný počin, porota sa tým samozrejme bude aj naďalej zaoberať,“ uviedla PR manažérka Krištáľového krídla Katarína Srkala.

V roku 2015 zaznamenalo úspechy mnoho slovenských športovcov, ako aj osobností z kultúrneho a vedeckého života. Peter Sagan sa stal majstrom sveta v cyklistike, Krištáľové krídlo si však už neodnesie, vyplýva z objasnenia organizátorky Krištáľového krídla Márie Vaškovičovej, pretože laureátom Krištáľového krídla sa môže stať len raz a Peter Sagan bol Krištáľovým krídlom ocenený už za rok 2013. „Krištáľové krídlo nie je súťaž. Kto sa už raz stal laureátom, má celoživotné morálne uznanie,“ dodala Vaškovičová.

„Očakávam, že 19. ročník bude určite lepší ako ročník predchádzajúci, ale s producentkou Krištáľového krídla sa robia prípravy na ďalší, významný 20. ročník. Dnešný deň je pre mňa veľmi významný a dôležitý z toho dôvodu, že sa jediný raz do roka všetci porotcovia stretávajú pri slávnostnom výkope ich práce, od dnešného dňa začínajú tvrdo pracovať. Prichádza k určitej obmene členov porôt a hlavne z toho dôvodu, že prichádzajú s novými myšlienkami, novými námetmi. Prestíž Krištáľového krídla je založená na ich prestíži, títo porotcovia vedia, koho navrhnúť a koho vybrať,“ povedal pre TASR predseda Veľkej poroty Krištáľového krídla Gabriel Csollár.

„V týchto dňoch už pracujeme aj na programe galavečera, ostávame v slávnostnom štýle, symfonický orchester však obohatíme rytmickou sekciou, hudobne sa celý program posunie do rytmickejšej polohy,“ doplnila producentka Krištáľového krídla Mária Vaškovičová.

Krištáľové krídlo za uplynulých 18. ročníkov existencie Krištáľového krídla získalo 144 mužov, 46 žien a 6 zoskupení. Za rok 2014 si odniesli ocenenia významné slovenské osobnosti Štefan Polakovič (Architektúra), Jozef Vajda (Divadlo a audiovizuálne umenie), Peter Káčer (Filantropia), Vladimír Šrámek (Hospodárstvo), Magdaléna Rovňáková (Hudba), Juraj Pechan (Medicína a veda), Henrieta Moravčíková (Publicistika a literatúra), Korben Dallas (Rock pop jazz), Anastasia Kuzminová (Šport), Štefan Klein (Výtvarné umenie), Anton Srholec a Dorota Pospíšilová (Mimoriadna cena).