Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

So zosnulým L. Lipským sa rozlúčili hereckí kolegovia i verejnosť

Lubomír Lipský, archívne foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Lubomír Lipský bol legendou českého divadelníctva, hral desiatky hlavných postáv vo výborných predstaveniach.

Praha 9. októbra (TASR) - Hereckí kolegovia, rodina i česká verejnosť sa dnes naposledy rozlúčili s filmovým a divadelným hercom Lubomírom Lipským, ktorý zomrel 2. októbra ako 92-ročný. Rozlúčka so zosnulým sa uskutočnila v pražskom divadle ABC, kde Lipský vystupoval vyše 50 rokov, informovala spravodajská televízia ČT24.

Uviedla, že počas hodinovej rozlúčky sa na čestnej stráži u rakvy na javisku vystriedalo okolo 40 hercov. V závere si uctili pamiatku Lipského niekoľkominútovým potleskom postojačky. Zaznela tiež pieseň Ezop a brabenec od Voskovca a Wericha v podaní Lipského alebo pieseň My Lord z divadelného predstavenia Pan Kaplan má třídu rád, v ktorom Lipský ešte v júni účinkoval, uviedla ČT24.

Prítomní si vypočuli záznam ďakovnej reči, ktorú herec predniesol, keď v roku 2006 preberal prestížnu cenu Thálie za celoživotné herecké majstrovstvo v činohre.

"Skoršie sa ďakovalo strane a vláde, dnes sa ďakuje sponzorom. A pretože sponzora nemám, musím poďakovať sám sebe. I za to, že som sa v pomerne útlom veku dožil tak vysokej staroby," vyhlásil vtedy Lipský.

Lubomír Lipský bol legendou českého divadelníctva, hral desiatky hlavných postáv vo výborných predstaveniach. V roku 1997 získal cenu Thálie za úlohu Billyho Kippa v muzikáli Sny z Nového Yorku, v roku 2006 mu udelili druhú cenu Thálie za celoživotné herecké majstrovstvo. V posledných rokoch sa objavoval v komerčných projektoch typu Školní výlet, Kameňák 3 a podobne.