Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Kultúra

Poslednú nahrávku The Beatles odhalia 2. novembra

Na archívnej snímke fotografie The Beatles od Deža Hoffmanna. Foto: TASR - Ján Krošlák

Pieseň s názvom Now And Then, ktorú pôvodne napísal a naspieval exbeatle John Lennon v 70. rokoch minulého storočia, sa teraz podarilo McCartneymu a Starrovi dokončiť pomocou AI.

Londýn 26. októbra (TASR) - Očakávaná posledná nahrávka skupiny The Beatles, ktorú pomohla dotvoriť umelá inteligencia (AI), vyjde 2. novembra. Vo štvrtok to oznámili bývalí členovia skupiny Paul McCartney a Ringo Starr. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Pieseň s názvom Now And Then, ktorú pôvodne napísal a naspieval exbeatle John Lennon v 70. rokoch minulého storočia, sa teraz podarilo McCartneymu a Starrovi dokončiť pomocou AI. Pôvodná demonahrávka obsahovala iba spev s klavírovým sprievodom.

Predstavia ju 2. novembra o 15.00 h SELČ spoločnosti Apple Corps, Capitol and Universal Music Enterprises (UMe). Hudobný videoklip zverejnia o deň neskôr (3. novembra).

V tejto súvislosti vyjde aj 12-minutový dokumentárny film, ktorý napísal a režíroval Oliver Murray, známy najmä vďaka životopisnej minisérii o skupine Rolling Stones z roku 2022. Film bude mať premiéru na YouTube v deň odhalenia skladby.

"Je tam – hlas Johna (Lennona), krištáľovo čistý," komentoval vychádzajúcu skladbu McCartney. "Je to dosť emotívne a hráme v nej všetci, ide o nefalšovanú nahrávku The Beatles."

McCartney a Starr dokončili skladbu minulý rok, pričom do nej zahrnuli aj elektrickú a akustickú gitaru exbeatla Georgea Harrisona, ktorú nahrali ešte v roku 1995.

V spolupráci s Petrom Jacksonom, režisérom dokumentárneho seriálu The Beatles: Get Back (2021), sa zároveň za použitia AI podarilo oddeliť Lennonov hlas od zvuku klavíra.

The Beatles – Lennon, McCartney, George Harrison a Ringo Starr – sa rozišli v roku 1970 a každý z nich pokračoval v sólovej kariére. Slávna skupina sa už nikdy nedala opäť dohromady. Lennona zastrelili v New Yorku v roku 1980 vo veku 40 rokov, Harrison zomrel na rakovinu pľúc v roku 2001 vo veku 58 rokov.