Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Posledný film J. Němca Vlk z Královských Vinohrad dorazil do kín

Český herec Jiří Mádl, archívne foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Snímka voľne vychádza z Němcovej poviedkovej knihy Nepodávej ruku číšnikovi.

Bratislava 20. apríla (TASR) - Už je to rok, čo filmový svet opustila jedna z najvýraznejších osobností českej kinematografie. Český filmový režisér, producent a pedagóg FAMU Jan Němec patril k popredným predstaviteľom československej novej vlny. Jeho posledný film Vlk z Královských Vinohrad voľne vychádza z Němcovej poviedkovej knihy Nepodávej ruku číšnikovi.

Ústredným bodom rozprávania sú udalosti roku 1968 a cesta Johna Jana alias Jana Němca na festival v Cannes, kde mali traja zástupcovia českej novej vlny šancu získať Zlatú palmu. Ľavicoví francúzski filmári na čele s Jean-Lucom Godardom, ale pod vplyvom revolučných študentských búrok, festivalovú súťaž predčasne ukončili. Osudovú ranu potom Němcovej sľubnej medzinárodnej kariére zasadil v roku 1968 príjazd ruských tankov do Prahy. Nasledovala komplikovaná cesta do exilu a slávny porevolučný návrat.

Režisérsky výklad je prostý. Žiadna úcta k zavedeným filmovým postupom. Nakrútil som pokojne a disciplinovane film - O slavnosti a hostech, Kafkovu Premenu. Tu máme dej a príbeh časom overené, v knihe tlačené. Takže znova na front. Show must go on - to je tá režisérska metóda. Uvidíte miesta činu, autentický dialóg, autorský komentár, archívy pravé aj falzifikáty. Bang! - píše sa v režisérskej explikácii.

Prvá klapka padla počas festivalu v Cannes v roku 2015 a spolurežisérom bol Tomáš Klein. "Jan Němec sa vrátil do Cannes po mnohých rokoch s veľkých nadhľadom a myslím, že si veľmi užíval natáčanie, ktoré prebiehalo v subverzívnom duchu. Priamo na mieste činu, bez povolenia a zbytočného váhania. Dokázal skvelo využiť atmosféru a kulisy festivalu, aby ukradol, čo potreboval pre svoj príbeh," hovorí o začiatkoch nakrúcania.



Dramaturgom filmu, v ktorom si zahrali Jiří Mádl, Karel Roden, Martin Pechlát, Tatiana Pauhofová, Jiří Menzel, Jiří Bartoška a ďalší, bol Jakub Felcman, ktorý pomohol aj pri scenári. "Pre mňa bolo natáčanie najlepšou filmovou lekciou, akú som v živote zažil. Jan Němec bol skvelý pedagóg," spomína na prácu s filmovým velikánom, ktorý sa však dokončenia filmu už nedožil. "Němcovo heslo bolo 'On the road again', vždy priamo do ohňa a znova na front a toto ako keby bola len ďalšia etapa. To najsilnejšie a najťažšie, čo môže učiteľ urobiť, je rozpracovať dielo a nechať jeho dokončenie vo chvíli, keď už má jasné kontúry, na svojich študentoch - a túto lekciu nám udelil, a tak len teraz po rokoch mám vážne pocit, že som zložil štátnice na FAMU," vyhlásil Felcman.

Film vznikal v slovenskej koprodukcii, zastúpená bola Michaelom Kabošom. "Som rád, že nespútaná energia Jana Němca sa dostala do filmu a že sa nám tento výnimočný film podarilo realizovať v slovenskej koprodukcii. Má na tom zároveň veľkú zásluhu Audiovizuálny fond, ktorý sa nebál podporiť netradičný projekt," komentoval spoluprácu.

Snímka Vlk z Královských Vinohrad mala slávnostnú premiéru na Slovensku počas 24. ročníka Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest. Do kinodistribúcie ju prináša oddnes Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK).

TASR informovala Martina Pašteková z ASFK.